22.5.2020. 8:53
2
Amerika: Raste broj nezaposlenih uprkos reaktivaciji ekonomije
Još 2,4 miliona Amerikanaca je podnijelo zahtjev za pomoć nezaposlenima iako se ekonomija počela pokretati još prije dvije sedmice.

Statistika Odjela za rad otkriva da je 39 miliona Amerikanaca izgubilo posao tokom 9 sedmica. Stopa gubitka na sedmičnoj osnovi je donekle usporila nakon što je u aprilu dosegla vrhunac of 6,6 miliona, ali ostaje na razini koja nije viđena još od Velike depresije tridesetih godina prošlog stoljeća.

Sekretar trezora Steve Mnuchin izjavio je da očekuje nastavak rasta nezaposlenosti kao posljedicu pandemije, ali je upozorio na 'trajnu štetu' po ekonomiju ukoliko se prolongira izolacija.

Zvanična stopa nezaposlenosti sada iznosi 14,7%, i najviša je od početka mjerenja. Ekonomisti vjeruju da je stvarna nezaposlenost puno veća, te da će i zvanična stopa vrlo brzo preći 20%.

Sada su sve američke savezne države počele popuštati mjere s ciljem reaktivacije ekonomije, ali ankete pokazuju da je većina Amerikanaca zabrinuta zbog povratka na posao jer strahuju od korona virusa, te veliki broj biznisa ostaje zatvoren.

Prema podacima Worldometers, u SAD su potvrđene 1.620.902 zaraze korona virusom, preminulo je 96.354, a oporavilo se 382.169 građana.

(Patria)

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.