7.2.2021. 8:58
1
Adnan Delić: Ulagat ćemo značajna sredstva u razvoj poslovnog ambijenta
Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić obišao je jučer uspješne firme u industrijskoj zoni „Luka“, na području Općine Ilijaš, a kojima je ovo resorno ministarstvo, kroz različite vrste podrške i poticaja, pomoglo da započnu s radom. Zajedno s ministrom i njegovim saradnicima u obilasku je bio i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Nakon obilaska ministar Delić je, između ostalog, poručio kako je industrijska zona “Luka” pozitivan primjer ulaganja u razvoj poslovno-industrijske infrastrukture Ministarstva privrede KS u saradnji sa lokalnom samoupravom.

„Resorno ministarstvo je investiralo oko milion i tristo hiljada KM u rješavanje imovinsko - pravnih odnosa i u infrastrukturu u ovoj industrijskoj zoni, te kroz direktne novčane poticaje u same privredne subjekte, koji danas u njoj posluju. Zona 'Luka' je dokaz da BiH može izvoziti svoje proizvode, koji su proizvedeni na temelju našeg znanju i resursa“, istakao je ministar.

Naglasio je i kako je Budžetom Vlade KS za 2021. godinu planiran fond podrške i sanacije negativnih posljedica COVID-pandemije koji iznosi 21 milion KM.

„U saradnji sa privrednicima kreirat ćemo sanacione programe u skladu sa zakonskim regulativama, i dostaviti ih Vladi KS na usvajanje. Također, imamo i stavku podrške razvoju poslovno-industrijskih zona na području KS u iznosu od šest miliona KM. Na ovaj način planiramo pomoći u opremanju poslovnih zona, s ciljem kreiranja adekvatnih uvjeta i boljeg ambijenta za investiranja i otvaranje novih radnih mjesta“, zaključio je ministar.

Načelnik Fazlić je naveo kako je vrlo važno da institucije vlasti imaju direktnu komunikaciju s privrednicima, da zajednički iznađu najbolje načine na koje je moguće pomoći im u nabavci opreme i širenju njihovog poslovanja.

„Svi oni koji rade u ovoj zoni imaju potrebe da proširuju svoje kapacitete, i doprinesu stvaranju nove i veće društvene vrijednosti. Petina izvoza iz KS, tačnije 230 miliona KM, ide iz ove općine na inostrana tržišta“, istakao je načelnik Fazlić.

Najavio je kako firma „Ama“ trenutno pravi novu halu od tri i po hiljade kvadratnih metara, dok se u industrijskoj zoni „Tri“ gradi objekt od hiljadu i po kvadratnih metara.

Direktor firme „CloudIT“ Admir Kulić, koja u ovoj zoni posluje od 2018. godine, a koju su danas obišli ministar Delić i načelnik Fazlić, rekao je kako su oni u prvoj fazi postojanja napravili novi moderni arhivsko - dokumentacijski centar. U interesu im je bilo postaviti nove standarde pružanja usluga upravljanja dokumentima, kao i poslovnim i informacijskim procesima.

„Bez obzira na pandemiju, nama je 2020.godina bila uspješna. Uspjeli smo završiti jedan od najmodernijih objekata u Adriatik regiji za ovu vrstu poslovanja. Podigli smo nivo kvaliteta poslovanja iznad evropskih standarda“, kazao je Kulić.

Potcrtao je kako su prije tri godine imali sedam uposlenih, a danas imaju 29 stalno zaposlenih, te dodao da su i oni bili korisnici programa poticaja subjektima male privrede, a koje je realizovalo Ministarstvo privrede KS.

Senior marketing menadžerica firme „Softray Solutions“ Martina Filipović upoznala je ministra Delića kako ova IT kompanija postoji šest godina i upošljava oko stotinu vrhunskih mladih ljudi. Primarno su orijentirani na izvoz za područje Amerike, i već drugu godinu imaju rast kompanije za 200 posto.

„Imamo vrlo dobru suradnju s Ministarstvom privrede, ali se nadamo da će ona biti još bolja posebno po pitanju generiranja potrebnog kadra u našoj industriji, što podrazumijeva stvaranje kvalitetnog kadra. IT sektor je sve potrebniji svakom društvu i tu je naša šansa za ojačavanje suradnje sa resornim ministarstvom“, rekla je Filipović.

Ministar Delić je naveo kako je Vlada KS prepoznala važnost razvoja upravo IT sektora, koji je i tokom pandemije ostvarivao rast u svim segmentima svog poslovanja.

„Njima je posebno važno da imaju kvalificiranu radnu snagu koja može proizvoditi kvalitetan proizvod, konkurentan na zahtjevnom zapadnom tržištu. Prema podacima IT sektora, u 2019. godini u Kantonu Sarajevo se proizvodilo softvera u vrijednosti milion KM dnevno, od čega je polovina bila izvoz, te da je zabilježen rast u 2020. To su parametri, koji nam daju do znanja da se trebamo posvetiti ovoj grani privrede, tu nam je velika razvojna šansa. Susrećemo se sa nedostatkom kvalitetne radne snage, neophodna je sinergija i uvezivanje sa sektorom obrazovanja“, poručio je ministar.

Dodao je kako su Budžetom Ministarstva planirani veći poticaji usmjereni ka IT-industriji, a u skladu sa zaključcima Skupštine KS iz 2019. godine, bit će pripremljeni i programi namijenjeni mladima.

„Namjera nam je osnovati preduzetnički centar, prvi takve vrste u Kantonu Sarajevo, te izdvojiti sredstva za nove 'startup' biznise, te omogućiti obrazovanje kadra potrebnog industrijama koje bilježe razvoj i kreiraju kvalitetna radna mjesta“, najavio je ministar Delić na kraju današnjeg obilaska.

Pored toga, ministar Delić je posjetio i PZU Zavod “NALAZ” i stomatološku ordinaciju “Dr. Asja Korjenić”, koje je Ministarstvo privrede kroz ranije programe poticaja pomoglo u unapređenju poslovanja.

(Patria)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.