8.2.2021. 16:29
0
Komisija za finansije i budžet Doma naroda PSBiH o digitalizaciji TV signala
Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojila je danas Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi „Digitalizacija TV signala u BiH“, koji je pripremio Ured za reviziju institucija BiH.
Zamjenik generalnog revizora Jasmin Pilica je kazao da je digitalizacija TV signala u BiH strateško opredjeljenje i preuzeta međunarodna obaveza Bosne i Hercegovine, koja do ovog trenutka nije ispunjena.

Po njegovim riječima, Ured za reviziju se odlučio da provede reviziju učinka „Digitalizacija TV signala u BiH“, s ciljem da se utvrdi jesu li institucije BiH efikasne u provođenju aktivnosti digitalizacije i koje su posljedice zaostajanja.

- Nalazi revizije ukazuju da aktivnosti digitalizacije TV signala u BiH nisu provedene ni efikasno ni blagovremeno, da bi se proces digitalizacije okončao u definiranim rokovima - kazao je Pilica, te podsjetio da su prve aktivnosti digitalizacije TV signala poduzete još 2006. godine.

Međutim, dodao je on, „institucije BiH nisu blagovremeno provele potrebne aktivnosti koje bi osigurale okončanje procesa digitalizacije u definiranim rokovima“.

Naveo je da su Hrvatskoj za digitalizaciju TV signala trebale četiri godine i okončala je postupak još 2010. godine, dok je Srbija okončala sam postupak 2015. godine i za to joj je trebalo devet godina.

- Bosna i Hercegovina za 16 godina još uvijek nije okončala proces digitalizacije TV signala. Institucije BiH kasnile su sa donošenjem relevantnih odluka vezanih za proces digitalizacije TV signala, a kasnile su i u provedbi aktivnosti nabavke i instalacije opreme za digitalizaciju TV signala - kazao je Pilica.

Dodao je da trenutno ne postoji ni aktuelan plan aktivnosti i rok za završetak procesa digitalizacije TV signala u BiH. Kaže da je Ured za reviziju dao jednu preporuku Ministarstvu komunikacija i prometa i jednu preporuku Vijeću ministara BiH.

Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić (SNSD) je kazala da je apsurdno da se vrši revizija za nešto što kasni 15 godina.

- Tamo negdje stoji da je digitalizacija u Hrvatskoj trajala četiri godini, a u Srbiji devet godina. Svaka zemlja na tom primjeru pokazuje kakva je. Ko zna koliko će ovo trajati kod nas - navela je Majkić, dodajući da nema dogovora, „a kad nema dogovora, nema posla“.

Član Komisije Denis Bećirović (SDPBiH) je naveo kako misli da postoji puni smisao ovog izvještaja o reviziji učinka kad je riječ o digitalizaciji TV signala.

- Ako to traje 16 godina, a znamo koliko je puno kraće trajalo u drugim državama, to je samo po sebi već dovoljan motiv da vidimo zašto je to tako. Odobreno je zvanično, od nadležnih organa države BiH, više od 36 miliona KM, a realizirano svega 6,7 miliona. Po meni su preporuke i prijedlozi koji su dati od Ureda za reviziju institucija BiH potpuno opravdani - kazao je Bećirović.

Zamjenica predsjedavajuće Komisije Lidija Bradara (HDZBiH) je kazala kako se „moramo složiti da je ovaj proces trajao dugi niz godina“, te da ni jedan saziv Vijeća ministara BiH nije napravio ništa po ovom pitanju.

- Činjenica je da je ovo sve dovedeno u ovom trenutku, 2021. godine, do apsurda - smatra Bradara.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda usvojila je Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi „Planiranje i provođenje obuka zaposlenih u institucijama BiH“,      Program rada sa godišnjim planom revizije Ureda za reviziju institucija BiH za 2021. godinu, kao i Finansijski izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH za period od 1. januara do 30. septembra 2020. godine.

Članovi Komisije nisu usvojili Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2018. godini, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH.

Komisija nije podržala ni delegatsku inicijativu Zlatka Miletića „kojom se inicira da Vijeće ministara BiH na vanrednoj sjednici, iz tekućih rezervi Budžeta institucija BiH, u skladu s trenutnim mogućnostima, izdvoji dio finansijskih sredstava za promptnu pomoć građanima Republike Hrvatske za sanaciju poslјedica razornog zemljotresa“. 

Članica Komisije Lidija Bradara je kazala da je ta odluka donesena, objavljena u Službenim novinama i da su sredstva uplaćena.

(Fena)























0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.