15.2.2021. 17:20
0
Vlada FBiH - Pogrešno interpretiranje podataka 'Eurostat-a'
S obzirom na pogrešno interpretiranje podataka "Eurostat-a" o visini najniže plaće od određenih medija iz kojih su onda maliciozno izvukli naslov 'kako su radnici u Federaciji Bosne i Hercegovine najsiromašniji u cijeloj Evropi', iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine podsjećaju da "Eurostat" radi istraživanje za države, te da 'statistika Eurostata uzima u obzir zemlje članice EU i zemlje kandidate, te tako ne obuhvata BiH, koja još nema kandidatski status'.
Navođenjem podataka zagarantirane najniže plaće u Federaciji BiH (406 KM) i Republici Srpskoj (520 KM), upućuje na pogrešan zaključak 'kako su radnici u Federaciji BiH najsiromašniji u Evropi'.

Iz Vlade FBiH napominju da se uz zagarantiranu najnižu plaću radnicima u Federaciji BiH isplaćuju i neoporezive naknade (topli obrok, prijevoz ...) u iznosu od 195 KM, čime se dolazi do podatka da je zagarantirana najniža plaća u Federaciji BiH 601 KM, a što je za 81 KM više od najniže zagarantirane plaće u Republici Srpskoj.

Vlada FBiH je prije nekoliko godina uputila u parlamentarnu proceduru Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak. Usvajanjem tih zakona će automatski doći do povećanja minimalnih plaća i tada ćemo dobiti i puno jasniju sliku kolika je realna minimalna plaća, odnosno pokazat će se da će ona biti značajno veća od postojećih 406 KM, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Fena)
Vlada FBiH
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.