12.4.2021. 21:14
0
Cijene nafte prošle sedmice pale više od dva posto
Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto jer su najveći svjetski proizvođači najavili povećanje proizvodnje, a trgovci nisu sigurni kada će potražnja osjetnije porasti zbog trećeg vala širenja koronavirusa.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela u petak pala na 62,95 dolara, dok je na američkom tržištu skliznula na 59,35 dolara.

Cijene su prošloga tjedna osjetno oscilirale iz dan u dan, dok su trgovci 'vagali' kako će na potražnju za naftom utjecati novi val 'zatvaranja' u europskim i drugim zemljama, a kako oporavak gospodarstava.

Kada bi na tržištu prevladale bojazni od slabosti potražnje zbog trećeg vala širenja koronavirusa u Europi, cijene bi pale, a kada bi prevladao optimizam u vezi oporavka gospodarstava i potražnje, cijene bi porasle.

Znatno je na tržište utjecala i odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da povećaju proizvodnju za 2 milijuna barela dnevno u razdoblju od svibnja do srpnja.

Ta skupina već dulje vrijeme koordinirano smanjuje proizvodnju za otprilike 7 milijuna barela dnevno kako bi je uskladila sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

No, OPEC+ nedavno je odlučio ublažiti rezove jer očekuje da će se s cijepljenjem protiv Covid-19 i postupnim 'otvaranjem' gospodarstava potražnja oporaviti.

- Povoljni izgledi u vezi oporavka potražnje zasjenjeni su odlukom OPEC-a o povećanju proizvodnje za otprilike 2 milijuna barela dnevno do kraja srpnja - kaže Jim Ritterbusch, predsjednik tvrtke Ritterbusch and Associates.

Analitičari očekuju da će globalne zalihe nafte nastaviti padati i da će u drugoj polovini godine, kada oporavak svjetskog gospodarstva uhvati zamah, ojačati potražnja za gorivom.

No, optimizam prigušuje ponovno 'zatvaranje' u pojedinim dijelovima svijeta, a potražnju bi mogli ugroziti i problemi sa cijepljenjem.

- Tržište nafte trenutno čeka, trgovci prate tempo cijepljenja kako bi procijenili kada će nastupiti sljedeća faza oporavka potražnje, a prate i nuklearne pregovore u Beču kako bi odgonetnuli kada bi se na tržište mogli vratiti iranski bareli - kaže analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Kineski i ruski izaslanici priopćili su u petak da je postignut napredak u nastojanjima da se Iran i SAD vrate u nuklearni sporazum iz 2015. godine i da će se sve strane ponovno sastati sljedeći tjedan.

Dogovor o tome mogao bi rezultirati ukidanjem američkih sankcija iranskom energetskom sektoru i obnovi iranskog izvoza nafte, prenosi SEEbiz.

(Fena)

Nafta
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.