27.6.2021. 21:23
0
Njemački kafići i restorani digli cijene nakon „lockdowna“, nedostaje im i radnika
Mnogi njemački ugostitelji i njihovi gosti su jedva dočekali popuštanje mjera koje su praktički od početka novembra prošle godine posjet kafiću ili restoranu činile nemogućim, prenosi DW.

Prvo su prije nekoliko sedmica otvorene terase, a s padom sedmodnevne incidencije sada i većina restorana otvara i unutarnje prostore za goste. Naravno, sve je popraćeno higijenskim mjerama i mjerama za praćenje epidemije, piše DW.

Najveće brige ugostiteljima trenutno zadaje pomanjkanje osoblja. U Njemačkoj je većina konobarica i konobara ovaj posao obavljala kao dodatno zaposlenje ili honorarni posao uz studij ili školu. U mjesecima potpunog zatvaranja mnogi su se preorijentirali na druge izvore zarade i velik dio njih je time ostao nepovratno izgubljen kao radna snaga u ugostiteljstvu.

- Ja nisam mogla ljudima govoriti: Čekajte, strpite se dok ponovno ne otvorimo - rekla je za javni servis ARD vlasnica jednog restorana u Kölnu objašnjavajuću zašto se velik broj prijašnjih radnika nije vratio nakon „lockdowna“.

Ona se žali da je teško pronaći dovoljno ljudi za rad čak i da vladaju normalni uvjeti, a da higijenske mjere zahtijevaju dodatno osoblje.

- Neko mora dočekati goste, provesti ih do stola, sve to iziskuje dodatno osoblje, a to košta - kaže ova ugostiteljica.

Financijska neizvjesnost vlada i dalje, mnogi nisu sigurni hoće li morati vratiti financijsku pomoć koju su dobili od države.

Sve je to rezultiralo poskupljenjem usluga u ugostiteljstvu od, kako javlja ARD, pet do deset posto.

(H. Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.