6.6.2022. 19:53
0
Ministar Delić s turskom delegacijom eksperata razgovarao o mogućnostima saradnje između Turske i KS
Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić primio je danas u službenu posjetu predstavnike delegacije eksperata Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske koja ovih dana boravi u Sarajevu i Bosni i Hercegovini s ciljem implementacije projekta primjene softvera za protivpožarnu zaštitu šuma u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ministar Delić upoznao je članove delegacije koju je predvodio İlhami Aydin, zamjenik načelnika Uprave za suzbijanje šumskih požara Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske, s aktivnostima koje provodi Ministarstvo privrede KS u saradnji s KJP „Sarajevo – šume“ s ciljem zaštite i unapređenja gazdovanja šumama i šumskim zemljištem.

Posebno je istakao sve napore da se postigne zadovoljavajući napredak u održavanju šuma i prevođenju izdanačkih u visoke šume, te barijere koje onemogućavaju kvalitetno upravljanje, odnosno održavanje šuma i šumskog zemljišta. 

„Jedna od naših najvećih barijera u kvalitetnom upravljanju šumama je zastarjela tehnologija, odnosno općenito nepostojanje kvalitetne i savremene tehnologije koja bi nam omogućila pristup i teže dostupnim šumskim područjima, gdje godinama nije urađeno kvalitetno čišćenje i održavanje šume i šumskog zemljišta“, istakao je ministar Delić. 


Napomenuo je i da preduzeće „Sarajevo - šume“ uskoro kreće u nabavku potrebne tehnologije, što podrazumijeva i nabavku kvalitetnih bespilotnih letjelica koje će se moći koristiti višenamjenski, kako u oblasti upravljanja šumom, tako i u slučaju eventualnih šumskih požara. 

Zamjenik načelnika Aydin ukratko je prezentovao iskustvo Republike Turske u odbrani od prošlogodišnjeg požara, kao i lekcije i iskustva koja su stekli tokom tog perioda navodeći da sada imaju potpuno nove poglede na šumske požare. Istakao je da zbog globalnih klimatskih promjena niko više nije siguran od požara, pa ni područja koja su kao Sarajevo, poznata kao područja u kojima nema čestih i razornih požara. 

„Mi smo analizirali sve, dokumente stare pedeset godina i usavršili našu tehnologiju kojom možemo čak i predvidjeti požar na određenim područjima, što nam daje sigurnost kad su u pitanju nove mogućnosti požara. Požari su sada dugotrajniji i razorniji, zbog čega ranije metode i tehnologija odbrane od požara nisu korisne u borbi s novim požarima“, pojasnio je Aydin, istakavši da tokom ove i naredne godine rade na usavršavanju tehnologije predviđanja i prevencije požara. 


On je dodao i da su se obezbijedili novim, najsavremenijim bespilotnim letjelicama koje svakodnevno nadgledaju stanje u šumama, te da su osim za odbranu od požara korisne i za druge aktivnosti u zaštiti i očuvanju ukupnog ekosistema šume. Naveo je i da su spremni svoja iskustva i know how znanja podijeliti s nama u Sarajevu i BiH bez naknade, kao i da u dogovoru s direktorom Generalne direkcije šuma Republike Turske Bakirom Karadžom postoji mogućnost i drugih vidova podrške koje ova direkcija može ustupiti Kantonu Sarajevo. 

S tim u vezi, naveo je da očekuju delegaciju Ministarstva privrede u skorije vrijeme u posjeti njihovoj Direkciji u Ankari, gdje bi se dalje dogovorila polja i mogućnosti saradnje. 


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.