21.2.2024. 20:16
0
Važna promjena u Njemačkoj: Od marta se može zaposliti do 25.000 stranih radnika
FOTO: dpa
Druga faza primjene Zakona o kvalifikovanoj imigraciji znatno će olakšati zapošljavanje radnika iz zemalja izvan Evropske unije, saopštila je u srijedu njemačka Savezna agencija za rad.

Njemačka preduzeća ove godine će na određeno moći da zaposle do 25.000 stranih radnika. To se prije svega odnosi na potrebe sezonskih špiceva. Nova faza implementacije zakona na snagu stupa 1. marta.

Preduslovi su zaposlenje od najmanje 30 sati sedmično, mogućnost regulisanja rada kolektivnim ugovorom i uplata doprinosa za socijalno osiguranje.

Poslodavac ima obavezu da preuzme putne troškove uvozne radne snage.

Stručne kvalifikacije i diplome nisu uslov, navela je gaencija, ukazujući za primjer na zapošljavanje u ugostiteljstvu ili na aerodromima.

Radni odnos je ograničen na najviše osam mjeseci. Pritom, poljoprivredni radnici poput žeteoca nisu uključeni u kvotu od 25.000.

Međutim, od marta biće lakše zapošljavanje i kvalifikovanih radnika, navela je agencija.

Uslov je visoka stručna sprema, ili najmanje dvije godine stručnog usavršavanja u inostranstvu, pluis najmanje dvije godine radnog iskustva.

Uredba se tiče neregulisanih profesija, kao i radnika iz regulisanih poslova čije su kvalifikacije još na provjeri u Njemačkoj.

Ta kategorija uključuje medicinsko osoblje, arhitekte, državne službenike i ljekare. Većina profesija u Njemačkoj nije regulisana, piše DPA. 

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.