23.11.2022. 10:44
0
Kršenja ljudskih prava ostavljaju veliku mrlju na Mundijal
U nedjelju, 20.11., počelo je dugo očekivano i najskuplje Svjetsko fudbalsko prvenstvo ikada u historiji i održava se u Kataru. Očekivanja su bila velika samim tim što je prvenstvo koje je počelo imalo najveći budžet do sada i sportski analitičari tvrde da je najbolje organizirano.

Emir Države Katar Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani kazao je  da se Katar suočio sa kampanjom bez presedana otkako je dobio kandidaturu za domaćina Svjetskog fudbalskog prvenstva 2022.

“U početku smo se bavili ovim pitanjem u dobroj namjeri“, rekao je emir Al-Thani, dodajući da su neke od ranih kritika bile konstruktivne. Međutim, kako je naglasio, kampanja protiv Katara proširila se i “uključuje izmišljotine i dvostruke standarde koji su bili toliko okrutni da je, nažalost, mnoge ljude nagnalo da dovode u pitanje prave razloge i motive kampanje”.

Svjetski mediji su ipak bez imalo sujete pohvalili Katar za odličnu organizaciju prvenstva koje je prvi put organizirano u jednoj arapskoj državi i  bliskoistočnoj regiji.  Šezdeset i četiri utakmice odigrat će se na osam stadiona, od kojih je njih sedam izgrađeno za potrebe prvenstva. 

Međutim, brojne kontraverze se vežu za ovo prvenstvo. Bajkoviti stadioni kriju iza kulisa grozne uslove za navijače o čemu i dalje bruje društvene mreže. Uslovi se odnose na smještaj i njihove potrebe.  Navijači koji dolaze iz svih krajeva svijeta, nevoljno prihvataju uslove koje država Katar čak prilagodila potrebama prvenstva. Uslovi se uglavnom odnose na pravila ponašanja na javnim mjestima i ono njima najteže, ograničenje alkoholnih pića. 

Pitanje cijene Svjetskog prvenstva zasjenjeno je sudbinom radnika koji su radili u Kataru posljednjih deset godina. Otkako je Kataru dodijeljena organizacija Svjetskog prvenstva, zemlja se suočila s masovnim kritikama organizacija za ljudska prava zbog načina na koji se postupalo prema ovim ljudima.

Amnesty International (AI) je 2016. optužio Katar da koristi prisilne radnike na međunarodnom stadionu Khalifa. Postoje izvještaji da su od 2010. godine hiljade radnika iz inostranstva u Kataru izgubile život. Govori se oko 6500 izgubljenih života koji su mnogo skuplji od raskošnih i klimatiziranih stadiona. 

The Guardian objavio je da je u Kataru od 2010. do 2020. godine umrlo oko 6.500 radnika iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke. Stručnjaci za ljudska prava kažu da je veliki broj poginulih došao u Katar upravo zbog rada na infrastrukturi za Svjetsko prvenstvo.

Katar je najavio neke reforme na zaštiti radnika, ali veliki problemi ostaju, navodi Amnesty. U izvještaju iz oktobra tvrdi: "Kršenja ljudskih prava su i dalje rasprostranjena".

Međutim u Njemačkoj je bojkot Svjetskog prvenstva. Tvrde navijači da nisu i neće gledati Svjetsko prvenstvo u Kataru. U bojkotu su i kafići koji su do sada organizirali praćenje prvenstva. U Njemačkoj se ne osjeća ni trag uobičajene euforije. Gotovo nitko ne skuplja Paninijeve sličice, prenosi DW. 

U Njemačkoj protesti navijača nisu neobični. Protesti su protiv rasizma, homofobije ili utjecaja investitora na nogomet. I u ovoj situaciji je bojkot najglasniji u Njemačkoj, dok u većini zemalja čije reprezentacije igraju u Kataru to uopće nije tema. 

Ni mrtvi radnici ni veliki troškovi ne prave nikakvu razliku za FIFA-u koja je odredila da Katar bude domaćin prvenstva. Dan Plumley kao objašnjenje ukazuje na prethodno Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018., koje je FIFA-i donijelo mnogo novca.

"Za FIFA-u su prvenstva svijeta temeljni izvor prihoda. FIFA ih koristi za plaćanje svih aktivnosti u svojim četverogodišnjim ciklusima', kaže Dan Plumley, ukazujući na prihod od Svjetskog prvenstva u Rusiji, koji je očito premašilo očekivanja. 'Ovo Svjetsko prvenstvo će biti sličan uspjeh za FIFA-u. Taj događaj može biti vrlo skup za Katar, ali je u interesu FIFA-e da osigura uspjeh mundijala. I naravno, FIFA se ne mora brinuti o troškovima organizacije.'

A što se tiče fudbala, kao da je pao u drugi plan. Tema kršenja ljudskih prava se krije iza zarade fantastičnih i bajkovitih klimatiziranih stadiona.



Piše: Erna H. 

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.