2.12.2022. 17:30
0
Pitanje od milion dolara: ko je sada s kim i šta narod ima od toga
FOTO: FENA
Višegodišnji partneri se nakon dugo vremena neslaganja napokon rastali u korist funkcionisanja, tako kažu. Iako stranka sa najviše pojedinačne podrške u FBiH SDA ide u opoziciju. Za dobro djelovanje svake vlasti potrebna je dobra opozicija.

Federacija Bosne i Hercegovine protekle je četiri godine bila u teškoj političkoj blokadi, a njena entitetska vlada u četverogodišnjem tehničkom mandatu, zbog neslaganja dugogodišnjih koalicionih partnera HDZ-a BiH i SDA na više nivoa, uključujući i izmjene Izbornog zakona. Mnogo su puta visoki čelnici SDA stranke napominjali da je uzrok neslaganja sa dugogodišnjim partnerom upravo Izborni zakon po mjeri HDZ-a. Nisu dali ruku u Neumu, a šta je bilo u Neumu ostaje u Neumu, pod dirigentskom palicom Međunarodne zajednice. 

No, potrebno se vratiti na ono što je sada. Koalicioni sporazum Osmorke i HDZ  je potpisan. Smjernice, načela i ciljevi izvršne i zakonodavne vlasti za period 2022.-2026. su dosta uopštene i šture. Ono što se na prvi pogled da zaključiti jeste da ćemo u Evropsku Uniju. 

Blok od osam stranaka čine Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH), BH Inicijativa Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista  (NES) i stranka Za nove generacije  (ZnG).

Za državni nivo, uz pomoć ubjedljivog SNSD-a će biti formiran Predstavnički dom BiH, kao i Vijeće ministara. 

Iz sarajevskog SDA poručuju "može se očekivati obrat", "ne palite vatru dok je zec u šumi".

Formiranje vlasti u predstavničkim domovima u kojima je odlučivala Osmorka mogla bi biti zaustavljena u Domu naroda Parlamenta FBiH. SDP kaže ništa nije isključeno, do posljednjeg trenutka. 

SDA će sa svojim partnerima imati većinu u klubu Bošnjaka, tvrdi Haris Zahiragić, zastupnik SDA,  i na takav način onemogućiti realizaciju sporazuma, vjerovatno misleći na Izborni zakon na šta prvo asocira, ali i druge sporne ciljeve o kojima se u javnostima vrlo jasno kritički odnosila SDA. 

Prvi čovjek HDZ-a je kazao kako je njegova stranka odustala od partnerstva sa SDA jer je povjerenje između te dvije stranke nepovratno narušeno u protekle četiri godine te je potvrdio kako je za hrvatsku stranu kao novi partner prihvatljiva jedino dosadašnja opoziciona “Osmorka”. Da li nepovjerenje znači da SDA nije dala Izborni zakon po mjeri HDZ-a ili HDZ se nije "htio" dogovoriti  pa opstruisao i blokirao čitavu FBiH ? Odgovor će se vremenom saznati, djelima. 

SDP-ov Irfan Čengić objašnjava da se delegatima ne može vjerovati do zadnje, vraćajući se na izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva. 

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH nakon sjednice ove stranke obratio se danas nakon sjednice Predsjedništva stranke. Čović je saopćio imena, Borjana Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara, Marinko Čavara i Lidija Bradara za predsjednicu FBiH. 

Za Republiku Srpsku kao da se pretpostavljalo, stara nova koalicija SNSD-a i manjih stranaka SP, US, DEMOS, NPS, NDP i Pokret za državu. Rasporedilo se po nekoliko ministarstava, a za mandatara je izabran opet SNSD -ov Radovan Višković. 

Bitka svih bitaka, ne dati ključ države u ruke Miloradu Dodiku. Jučer bitka izgubljena, u NSRS. Nakon (polu)tajnih sastanaka aktera čitavih utakmica oko izbora delegata u Dom naroda PS BiH iz RS, paseva opoziciji u posljednjem momentu ipak gol nije priznat, barem ne još jer ipak CIK BIH utvrđuje rezultate izbora a ne Komisija NSRS. Šta su razgovarali Mijatović, Nikšić i Dodik može se samo špekulisati jer su sigurno pričali o vremenskoj prognozi. 

Ono što je bilo na stolu kao opcija je koalicija na državnom nivou bez SNSD-a i HDZ-a koju je opozicija iz RS-a predstavila. Da li je za račun vlasti i sporazuma za sve nivoe vlasti, SDP u sklopu Pokreta za državu predala državu Miloradu Dodiku na milost, uz "insistiranje" HDZ-a ? Blokade ukoliko ih bude, će osjetiti građani. 

Ono što viši nivoi vlasti mogu da odlučuju a direktno se tiče građana, jesu različiti grantovi koji mogu da poboljšaju i olakšaju život građanima, sve ono o čemu se insistiralo kroz diferencirane stope PDV-a da bi se smanjio udar na novčanike građana, ograničenje cijena osnovnih životnih namirnica, kontrola tržišta i uvoza, privremeno ukidanje akciza na naftne derivate da bi se cijene goriva rasteretile i samim tim pojeftinio čitav niz esencijalnih stvari za život kao što su hrana i  transport. Olakšice i pomoć poljoprivrednicima, povećanje penzija, moguće rasterećenje za obrtnike i privrednike, samo su od nekih načina. 

Na kraju sage oko vlasti, stiče se utisak da nema alternative. 

VLASTBIH
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.