14.2.2023. 19:32
0
Novi načelnik Vogošće o budućim projektima: Ne vidim razlog da nemamo dobru saradnju u KS, predizborna odmazda nikome nije dobro donijela
FOTO: OO SDA VOGOŠĆA/FACEBOOK
Migdad Hasanović je novoizabrani načelnik Općine Vogošća, na prijevremenim izborima koji su se održali 5. februara ove godine. Novi načelnik Vogošće je dobio povjerenje nešto više od 5.300 glasača. Dosadašnji načelnik Općine Vogošća Edin Smajić (SDA) osvojio je mandat u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH koji je prihvatio.

On je u razgovoru za "Source" kazao da je itekako zadovoljan izbornim rezultatom. 

"Naravno da sam zadovoljan, ali je najvažnije da građani budu zadovoljni na kraju mog mandata. Da budu sigurni da su na najbolji način iskoristili svoje pravo da biraju svog načelnika. Što se samog izbornog procesa tiče drago mi je da je protekao u jednom korektnom sučeljavanju dva kandidata bez prljave igre i teških riječi ili ružnih podmetanja. Naravno, ne može se očekivati da u kampanji ne bude nekad i malo žučnije rasprave i to je normalno u političkoj borbi. Ali drago mi je da je sve proteklo dostojanstveno i bez spuštanja ispod civilizacijski prihvatljivog nivoa. Ja i da sam izgubio ne bih prestao brinuti i raditi za Vogošću u onom kapacitetu u kojem bi mi to bilo omogućeno. U tom smislu vjerujem i da će gospodin Šerak, sa pozicije koju obnaša učiniti sve da realizujemo neke važne projekte u Vogošći.", kazao je Hasanović. 

Ukratko je predstavio započete projekte. Istakao je svakako mnoštvo projekata koji se tiču komunalne ali i društvene infrastrukture. 

To zaista i mora biti ukratko jer u Vogošći imamo toliko započetih projekata i projekata koji treba da započnu da ih je teško sve i pobrojati, a kamo li elaborirati. Svakako je to podrška projektu izgradnje Prve transverzale. Mi smo tu, kao općina servis koji daje podršku i davali smo je i davaćemo je i dalje bez ikakve zadrške. Imamo u planu dva velika projekta vodosnabdjevanja naselja Krivoglavci i Svrake, te Ljubina i Poturovići. Samo u 2023. godini za ove projekte je u budžetu inicijalno planirano 1.400.000,00 KM. Već je kroz razgovore sa KJKP „Vodovod i kanalizacija“ obezbijeđeno dodatnih preko 600.000,00 KM, a uvjeren sam da to neće biti sve. Planirana je sanacija 17 kilometara lokalnih puteva. Nadziđivanje Upravne zgrade JU KSC Vogošća „Jasmin Isanović Žuti“. Dogradnja OŠ „Zahid Baručija“. Zatim okončanje procesa preuzimanja u punom kapacitetu bivše kasarne u Semizovcu za potrebe izgradnje nove poslovno – privredne zone. Nezaobilazna je i sanacija klizišta. Digitalizacija javne uprave. Obnova prijateljskih odnosa sa bratskom općinom Čekmekoy u Istanbulu, kao i podrška postradalim područjima Turske i Sirije. I to su samo oni najveći projekti koji su već u fazi realizacije ili neposredno pred početkom realizacije. Uporedo s tim stvaramo preduslove da se krene i sa realizacijom još zahtjevnijih projekata kao što je izgradnja škole na Rosuljama, izgradnja podzemne garaže na tri nivoa u centru Vogošće, parking prostora u naselju Rosulje. A tu je još mnoštvo projekata iz oblasti komunalne i društvene infrastrukture.", pojasnio je za naš portal. 

Na pitanje hoće li građani Vogošće "patiti" zbog toga što su izabrali načelnika koji ne pripada vladajućoj koaliciji na kantonalnom nivou, tzv. Trojci, Hasanović kategorično odgovara i vrlo je optimističan kada je u pitanju suradnja sa višim nivoima vlasti. 

"To ne bi smjelo da se desi. Ni do sada se nije dešavalo, pa ne vidim zašto bi se sada desilo. Takva vrsta postizborne, da je tako nazovemo “odmazde” nikome ništa dobro ne bi donijela, a ponajmanje građanima Vogošće. Kantonalna vlast i resorna ministarstva imaju obavezu da plasiraju sredstva na području općina Kantona Sarajevo ne na osnovu ličnih, političkih ili bilo kojih drugih simpatija i antipatija nego na sonovu kvaliteta projekata i potreba građana. Vogošća je i do sada kvalitetno pripremala svoje projekte i uvijek su se odnosili na realne i prioritetne potrebe i tako će biti i nadalje. Već smo imali iskustva u Vogošći da neki ministri ili cijela vlada ne budu iz iste političke opcije kao načelnik općine Vogošća pa to nije uticalo na korektnu saradnju i realizaciju projekata. Želim da vjerujem da smo svi spremni, u interesu građana, ostaviti svoja politička neslaganja po strani. Zapravo, očekujem podršku da Vogošćani svih političkih opcija lobiraju gdje god mogu za boljitak Vogošće. Sve ono što dobro učinimo biće na usluzi svim građanima, bez obzira bili oni naklonjeni ovoj ili onoj stranci. U tom smislu već sam obavio sastanke sa nekim ministrima, a u narednom periodu očekujem da razgovaram i sa ostalima. Moj prvi utisak i prvi rezultati govore da će Vogošća i dalje imati podršku za svoje projekte.", zaključio je Hasanović u razgovoru za naš portal. 


(Razgovarala: Erna Hadžić) 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.