15.3.2023. 14:42
0
Pozadina incidenta s dronom, prijeti li eskalacija sukoba SAD-a i Rusije: Amerikanci svjesno žrtvovali sopstveni dron?
FOTO: EPA/PROFIMEDIA
Ruski borbeni avion jučer sudario se s američkim nadzornim dronom iznad Crnog mora, izvijestila je američka vojska. Zbog oštećenja na propeleru dron je prisilno oboren, javlja CNN.

Šta se sve desilo proteklog dana? 

Američki dron Reaper i dva ruska mlažnjaka SU-27 Flanker letjeli su iznad međunarodnih voda kada je jedan od ruskih zrakoplova namjerno proletio ispred bespilotne letjelice i izlio gorivo ispred nje, a nakon toga se jedan od aviona sudario s dronom i tako oštetio njegov stražnji propeler, tvrdi američki dužnosnik upoznat s incidentom.

“Osim nesigurnosti i neprofesionalnosti, ovaj incident pokazuje i nedostatak sposobnosti”, stoji u izjavi američke vojske.

Oštećenje propelera prisililo je SAD da obori Reaper u međunarodnim vodama u Crnom moru.

Ruski i američki zrakoplovi djelovali su iznad Crnog mora tijekom rata, ali ovo je prva poznata takva interakcija, potencijalno opasna eskalacija u kritičnom trenutku borbi.

Naša letjelica MQ-9 je provodila rutinske operacije u međunarodnom zračnom prostoru kada ju je presreo i udario ruski zrakoplov, što je rezultiralo padom i gubitkom MQ-9,” priopćio je general američkog zrakoplovstva James Hecker.

“Američki i saveznički zrakoplovi nastavit će djelovati u međunarodnom zračnom prostoru, a Ruse pozivamo da se ponašaju profesionalno i sigurno”, poručio je general američkih zračnih snaga James B. Hecker.

“Osim nesigurnosti i neprofesionalnosti, ovaj incident pokazuje i nedostatak sposobnosti”, stoji u izjavi američke vojske.

Inače, SAD koristi bespilotne letjelice Reaper iznad Crnog mora još od prije početka rata, ali zbog naprednih mogućnosti koje nude, smatraju se i idealnim alatom za praćenje kretanja na bojnom polju u Crnom moru.

Sky News dodaje da se dron MQ9 Reaper smatra kontroverznim zbog korištenja u američkim protuterorističkim operacijama diljem svijeta, ali da je to zasigurno jedan od najsmrtonosnijih dronova ikada napravljen. To je također vrlo vrijedan dron za izviđanje i sadrži puno vrhunske tehnologije za koju SAD ne želi da padne u ruske ruke zbog čega će se, piše Sky News, SAD potruditi da ga što prije vratiti u svoje ruke iz međunarodnih voda.

Reakcije SAD-a i Rusije 

"Moskva vidi incident u kojem su sudjelovali ruski borbeni zrakoplov Su-27 i bespilotna letjelica američke vojske iznad Crnog mora kao provokaciju", izjavio je ruski veleposlanik Anatolij Antonov u SAD-u, prenosi ruska državna novinska agencija RIA, nakon što ga je pozvao američki State Department da komentariše incident.

Što se nas tiče, ne želimo nikakvu konfrontaciju između Sjedinjenih Država i Rusije. Mi smo za izgradnju pragmatičnih odnosa za dobrobit ruskog i američkog naroda”, kazao je Antonov.

Britanski ministar obrane Ben Wallace je također komentirao ovaj incident, pozivajući Moskvu da poštuje međunarodni zračni prostor.

Ovdje je ključno da sve strane poštuju međunarodni zračni prostor i mi pozivamo Ruse da to čine. Amerikanci su rekli da smatraju da se radi o neprofesionalnom činu”, rekao je Wallace za Reuters.

Američki general David Berger, zapovjednik Marinskog korpusa, rekao je da je opasnost velika kada dođe do ovakve eskalacije, čak i ako se kasnije pokaže da je slučajna.

"Vjerojatno je moja najveća briga i tamo i na Pacifiku agresivan ruski ili kineski pilot ili kapetan broda, ili se nešto previše približi, ne shvaća gdje su i izazove sudar
", rekao je Berger dalje komentarišući "Drugim riječima, namjerno ili nenamjerno stvari se sudaraju jedna s drugom uzrokujući sudar i dvije velike nacije, moćne nacije, koje to pokušavaju riješiti u dva ujutro". 

General je dodao da su normalni kanali komunikacije između američke i kineske vojske "trenutačno obustavljeni" jer Kina neće razgovarati s SAD-om.

Vođa demokrata u Senatu poručio Putinu: "Prestani sa svojim nepromišljenim ponašanjem"


Čelnik većine u američkom Senatu Chuck Schumer upozorio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da prestane sa svojim "nepromišljenim" ponašanjem prije nego što izazove "nenamjernu eskalaciju". Schumer je današnji incident nazvao "još jednim nepromišljenim činom" ruskog predsjednika i njegove vojske. 
 
Brigadni general američkih zračnih snaga Pat Ryder je izbjegavao otkriti pojedinosti o tome gdje se srušeni američki dron trenutno nalazi. "Dron nije kod Rusa", rekao je Ryder. Nije želio precizirati pokušavaju li Rusi pokupiti olupinu.  

Američki ministar obrane Lloyd Austin nije razgovarao sa svojim ruskim kolegom o jučerašnjem incidentu. "U smislu razgovora ministra Austina sa svojim kolegom - ne u ovom trenutku, koliko ja znam. Dužnosnici ministarstva obrane nisu razgovarali s ruskim vlastima o ovom konkretnom incidentu", naveo je Ryder. 

Rusi negiraju da se dogodio incident 


Rusko ministarstvo obrane navodi kako ruski borbeni avioni nisu došli u kontakt s američkim dronom koji je oboren iznad Crnog mora. Rusija tvrdi kako su Amerikanci preoštro manevrisali dronom, što je dovelo do gubitka visine i sudara MQ-9 s vodom.

Dron uopće nije pronađen

Glasnogovornik američkog zapovjedništva za Europu je izjavio kako američki dron Reaper koji se srušio nakon što ga je udario ruski borbeni zrakoplov nije pronađen u Crnom moru. 
 
Iz Bijele kuće su poručili kako će SAD nastaviti s operacijama iznad Crnog mora i neće ih spriječiti rusko presretanje drona u međunarodnom zračnom prostoru. "Ako je poruka da nas žele odvratiti od letenja i djelovanja u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora, onda ta poruka neće uspjeti jer se to neće dogoditi", naveo je John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.
"Nastavit ćemo letjeti i djelovati u međunarodnom zračnom prostoru iznad međunarodnih voda. Crno more ne pripada nijednoj naciji. I mi ćemo nastaviti činiti ono što trebamo za naše interese nacionalne sigurnosti u tom dijelu svijeta", zaključio je. 

Ruski i američki avioni su djelovali iznad Crnog mora od početka rata

"Ovaj incident pokazuje nedostatak stručnosti, osim što je nesiguran i neprofesionalan", rekao je u izjavi general američkih zračnih snaga James B. Hecker, zapovjednik europskih i afričkih zračnih snaga SAD-a.

Ruski i američki avioni djelovali su iznad Crnog mora tijekom rata, ali ovo je prva takva poznata interakcija, potencijalno opasna eskalacija u kritičnom trenutku borbi. 

"SAD upravlja bespilotnim letjelicama Reaper iznad Crnog mora od prije početka rata koristeći špijunske bespilotne letjelice za nadzor područja. Bespilotne letjelice Reaper mogu letjeti i na visinama iznad 15 kilometara, prema zračnim snagama, i imaju senzore i mogućnosti za prikupljanje obavještajnih podataka i obavljanje izviđanja tijekom duljeg razdoblja, što ih čini idealnom platformom za praćenje kretanja na bojnom polju i u Crnom moru", stoji u saopćenju. 

Šta su Su-27 i MQ9-Reaper ? 

Borbeni avion Su-27 izum je iz sovjetske ere, izvorno napravljen 1982. kako bi se suprotstavio moćnoj američkoj zrakoplovnoj tehnologiji. Naoružan je topom od 30 mm i sposoban je ispaliti niz projektila, raketa i bombi. Verzijama Su-27 se koriste obje zaraćene strane u Ukrajini.

MQ9-Reaper je jedna od najsmrtonosnijih bespilotnih letjelica ikad napravljenih. Izazvala je brojne kontroverze jer je korištena u američkim protuterorističkim operacijama širom svijeta. Međutim, to je vrlo vrijedan dron za izviđanje i sadrži puno vrhunske tehnologije, za koju SAD ne želi da padne u ruske ruke, piše Guardian.  

Sjedinjene Države će ga željeti brzo vratiti jer je završio u međunarodnim vodama i može biti opremljen projektilima.

Šta je u pozadini incidenta? 

Koliko je poznato, radilo se o prvom izravnom kontaktu vojnih snaga Rusije i SAD-a i prvom ozbiljnijem incidentu ove vrste od izbijanja rata u Ukrajini. Detalji ovog događaja kao što je već navedemo razlikuju se ovisno o tome koja strana ih tumači: Amerikanci govore o 'rutinskom letu', a Rusi o 'provokaciji'.

Umirovljeni general i bivši zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Slavko Barić za Tportal je kazao da je u ovom slučaju teško utvrditi sve detalje incidenta jer iz dva izvora dolaze dvije različite verzije, pa je stoga teško donositi egzaktne sudove.

Dodaje da ohrabruje podatak da su i SAD i Rusija po svemu sudeći svjesne ozbiljnosti situacije ipak razmjenjuju umjerenije tonove koji zasad ne vode prema eskalaciji.

"Za jedne, radilo se o redovnim aktivnostima snimanja i izviđanja, što je konvencijama dozvoljeno u međunarodnim vodama i zračnom prostoru. No u tom području ipak postoje i druge aktivnosti, pa suprotna strana smatra da su snimanjem izviđanjem i prikupljanjem podataka s prostora od posebnog interesa konvencije ipak narušene. Trenutno zapravo ne znamo ni gdje je točno dron srušen, no ohrabruje da su reakcije obaju strana ipak donekle umjerene", kazao je Barić za Tportal. 

U budućnosti, dodaje, postoji sve veća mogućnost kršenja različitih međunarodnih pravila i normi upravo u domeni snimanja i izviđanja iz zraka, pa i iz svemira, jer su brojni sateliti usmjereni upravo na ovaj prostor i kruže iznad njega. Snimke se prenose u vrlo kratkom roku i vrlo su korisne, pa će biti sve više preleta aviona, bespilotnih letjelica i drugih sličnih sredstava.

"Traže se informacije koje će pružiti prednosti kod upotrebe raketnih sustava, ali i topničkih sustava za precizno navođenje. Tu su i različite obavještajne informacije, pa i mogućnost ometanja rada radarskih i različitih drugih sustava na suprotnoj strani. Kibernetičko ratovanje podignuto je na višu razinu i obje strane sada ne ciljaju samo na vojne sustave, nego i na civilne mreže. Sukob ulazi u sve sfere društvenog života - ne samo vojnu, nego i ekonomsku ili informacijsku - pa je jasno da će se ovakve aktivnosti nastaviti",  objašnjava sagovornik tportala.

Moguće je, kaže Barić, da su Amerikanci zapravo svjesno žrtvovali srušeni dron jer su željeli potaknuti Rusiju na aktiviranje sustava ranog otkrivanja, pa snimiti njegove lokacije. Odnosno, da su isprovocirali reakciju.

"Rusi su dali do znanja da mogu otkriti i uništiti ovakve sustave, a jesu li Amerikanci otkrili gdje je njihova obrana locirana i planiraju li je onemogućiti, drugo je pitanje. No zasad se ovdje radi tek o špekulacijama jer još uvijek ne postoje točne koordinate rušenja drona, pa ne znamo jesu li poštovana sva međunarodna pravila i zakoni. No jasno je da je Zapad zainteresiran za sve što se događa na Krimu, kao i za brodove ruske mornarice i podmornice koje se eventualno može snimiti", kaže Barić.

"Dakle, mogućnost ovakvih incidenata i dalje postoji. Dapače, čudim se da ih dosad nije bilo i više"  zaključuje sugovornik tportala.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović je također komentarisao incident, kazavši da bilo kako bilo i SAD i Rusija zadržavaju pravo da ovaj incident iskoriste u eventualnoj eskalaciji sukoba. 

"Bilo kako bilo i SAD i Rusija zadržavaju pravo da ovaj incident iskoriste u eventualnoj eskalaciji sukoba kao argument više ukoliko do toga dođe. Ovaj incident nije i neće biti povod za podizanje tenzija između supersila, s obzirom da je samo par dana ranije američkiu strategijski mlazni bombarder B-52 Stratofortness letio jako bliku ruskog zračnog prostora na Baltiku.", zaključio je Ahatović. 

(Piše: Erna Hadžić) 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.