25.5.2023. 14:10
1
"U pitanju je kampanja, naše pravosuđe ipak ima veze sa politikom": Hapšenje funkcionera SBiH poruka Semiru Efendiću?
FOTO: Facebook
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su danas, u sklopu operativne akcije "Square", na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na više lokacija.

U današnjoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA hapse se advokati, notari i jedan općinski vijećnik iz Novog Grada. 

Navedene aktivnosti se predizimaju zbog postojanja osnova sumnje da je na području Kantona Sarajevo i šire, u vremenskom periodu od 2009. godine do danas određena  organizovana grupa ljudi, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, preduzimala nezakonite radnje zloupotrebljavajući svoj položaj i krivotvoreći dokumentaciju  na način da je falsifikovala vlasništvo nad zemljištem, prometovala većim brojem nekretnina,  kojima se na području Kantona Sarajevo, u skladu sa važećim zakonskim propisima nije moglo prometovati, čime su stekli veliku protivpravnu imovinsku korist, stoji u saopćenju. 

Navedene radnje su od strane članova grupe realizovane uz pomoć i uključivanje nekoliko advokata i notara na osnovu čega su vršeni upisi nad vlasništvom drugih lica koja nisu stvarni vlasnici  i takve preprodavali trećim licima.

 Do sada je blokirana i privremeno oduzeta veća količina novca.
SIPA je prema saznanjima Istrage pretresala advokatske kancelarije Emira Kukića i Bojana Veselinovića i Amira Ibrišimovića, te notarsku kancelariju Džemaludina Mutapčića. 

Pored toga, pripadnici SIPA-e izuzeli su određenu dokumentaciju iz Općine Novo Sarajevo.

Kako je Raport  prenio upravo je općinska administracija i navodno prijavila advokata Ibrišimovića zbog pokušaja da određene nekretnite prepiše na sebe ili svoje klijente. Navodno je bio sporan neki parking. Općina Novo Sarajevo prikupila je svu dokumentaciju te uputila nadležnim organima, prenio je Raport. 

Podsjetimo, navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal”, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “Nedozvoljena trgovina”, “Krivotvorenje isprave”, “Prevara”, “Porezna utaja”, “Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”, “Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”, “Pomoć učinitelju nakon izvršenog krivičnog djela” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

U operativnoj akciji SIPA-e jutros je uhapšen Elvis Hodžić, općinski vijećnik u Novom Gradu koji je član Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Ova informacija je nezvanično potvrđena, prenose mnogi mediji. 

Podsjetimo, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su danas, u sklopu operativne akcije “Square”, na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na više lokacija.

Kako je samo prije nekoliko dana lider Stranke za BiH Semir Efendić govorio o hapšenju bivšeg gradonačelnika Abdulaha Skake gdje je između ostalog prokomentarisao i trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini. 

Naime, Efendić je gostovao jučer u jutarnjem programu BHRT-a gdje je osvrnuo se i na hapšenje Senaida Memića, kao i Ibrahima Hadžibajrića. 

“Moram da kažem da je u pitanju neka kampanja. Terete se za aktivnosti koje su se događale prije nekoliko godina. To pokazuje da naše pravosuđe ipak ima veze sa politikom. Milim da su ipak trebali da rade svoj posao u to vrijeme kada se sve to dešavalo”, kazao je Efendić.

Gost jučerašnje emisije TVSA bio je Faruk Kapidžić, zastupnik u Skupštini KS, gdje je govorio o hapšenjma i pretresima. 

Kada je riječ o aktualnim dešavanjima s hapšenjima političkih lica koja se dovode u vezu sa više krivičnih djela, između ostalog sa – zloupotrebom položaja, nesavjesnim radom u službi, krivotvorenjem službenih isprava, davanjem dara i drugih oblika koristi, Kapidžić ističe kako su hapšenja trebala biti davno, ali i kako zna zašto su baš sad.

Kako kaže, “Niko normalan nije protiv toga da se kriminal istraži, ali ako je jednostrano, djelimična pravda je veća nepravda”, aludirajući na pokrenute istrage protiv lica iz kadra SDA, a na nedostatak pokrenutih istraga protiv službenih i političkih lica drugih stranaka.

“Ako uzmemo da je ovo neki oblik okupacije, ona počinje izdajom, a završava pobunom, mi smo onda na pola puta”, izjavio je Kapidžić ističući kako je svaki kriminal jednak, a na pitanje zašto on nikog nije procesuirao dok je bio na poziciji, rekao je: “Smijenili su me kad sam krenuo da procesuiram”.

Reis Kavazović o posljednjim hapšenjima: Jesu li Bošnjaci jedini i najveći kriminalci?

Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, komentarisao je posljednja hapšenja u Bosni i Hercegovini, a njegova objava vjerovatno je najviše usmjerena na dešavanja u Kantonu Sarajevo. Kavazović poručuje kako niko ne može biti iznad zakona i da svi trebaju odgovarati za svoje postupke. Međutim, pita se da li se drugima gleda kroz prste i da li su Bošnjaci jedini i najveći kriminalci.

 "Gledam šta se oko nas dogadja. Pitam se jesu li Bošnjaci doista najveći i jedini kriminalci ili se drugima gleda kroz prste? Nema pravde uz primjenu različitih mjerila. Svi moraju odgovarati za svoje postupke i niko ne može biti iznad zakona, ali ne smije se ostavljati prostor ni sumnji da politika utječe na to ko se i kada procesuira. Posebno je tragično kada političari najavljuju krivične progone. Kada političari uzmu pravdu u svoje ruke, nijedan od nas nije nevin. Tome sam kao mlad čovjek jednom svjedočio. Bože, ne ponovilo se.", napisao je Kavazović na svom Facebook profilu. 

Ivana Marić, politička analitičarka prokomentarisala je jutrošnja hapšenja na svom Twitter nalogu.

"Sve mi nekako toplo oko srca kad vidim ovo bratstvo i jedinstvo kod kriminalaca, pa ih nacija ne sprečava da zajedno varaju i kradu. Zna li se šta da li je Reis zadovoljan pošto evo hapse i po RS-u ili je to udar na Srbe?", napisala je Marić.

Kako je u predizbornim kampanjama govorio Elvis Hodžić

Sarajevski političar koji je promijenio više stranaka. Svoju političku karijeru počeo je u SDP-u, a član je bio i stranke SDA, a trenutni aktivni član Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

"Rođen sam 11.02.1976 u Sarajevu i pripadam generaciji koja se nostalgično sjeća lijepih predratnih vremena, no nažalost i onih po našu domovinu vrlo teških ratnih vremena, u kojima sam učestvovao još od svoje sedamnaeste godine, kao maloljetni pripadnik ARBiH.

Poslije rata upisujem pravni fakultet, no usljed okolnosti, te zahvaljujući karakteru vječnog borca i idealiste, stremeći izazovima, svoje nesimbolično ratno iskustvo nastavljam kroz angažman u SFOR-u , a potom i NATO trupama kroz vojno-logističke angažmane u Kabulu, Afganistanu i drugim azijskim ugroženim teritorijama.

Svojom ambicijom ostvarivao sam i zavidne šefovske pozicije, zahvaljujući čijim rezultatima sam ostvario i svoju finansijsku stabilnost, koja mi upravo omogućava da se politikom bavim objektivno uz misiju raspoloživosti i pravednosti prema svim građanima moje lokalne zajednice. Ne gubeći vrijeme stičem univerzitetsku diplomu marketing menadžera, te je vješto koristim u kombinaciji sa životnim iskustvom u društveno-političkom životu.

Prvi vijećnički mandat od građana Novog Grada, dobivam 2016. godine, kada se upoznajem sa realnim stanjem, problemima i potrebama moje zajednice i društva. Ništa ne prepuštam slučaju te se nesimbolično angažujem u svim projektima od društvene važnosti i to kako od najmlađih populacija do osoba treće dobi. Moje napore i požrtvovanja prepoznaje i samo Vijeće te me ubrzo imenuju za Dopredsjedavajućeg općinskog vijeća Novi Grad.

Preuzimajući ovu odgovornu funkciju sve informacije sa terena u funkciji ozbiljnog vijećnika preusmjeravam ka Vijeću kroz veliki broj pitanja i inicijativa.

Finansijski stabilan, poslovno neovisan ipak ne krijem ambiciju za novim vijećničkim mandatom. Ta ambicija nije ambicija za paušalom, već traganje za satisfakcijom, koja me čini sretnim, a to je ostvarivanje konkretnih rješenja i koristi za moju zajednicu, jer u konačnici, „vaše je samo ono što date“, a ja želim da dam svoje, vrijeme, znanje, iskustvo i trud.

U svakom slučaju moram to raditi uz vašu podršku, kako onu kroz koju ćete me izglasati, a tako i onu u Vijeću kroz koju ću biti vaša spona… Dakle, dalje nastavljamo zajedno… Vaš Elvis”

(Erna Hadžić) 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.