14.1.2016. 20:17
0
Filmovi "Revenant" i "Mad Max: Fury Road" s najviše nominacija: Može li Leonardo DiCaprio napokon do Oscara?
Najviše ovogodišnjih nominacija za Oscara osvojili su "Povratnik" Alejandra Inarritua , koji se prestižnoj filmskoj nagradi može nadati u 12 kategorija, te "Pobješnjeli Max: Divlja cesta" Georgea Millera koji ima deset nominacija.

Radnja "Povratnika", nominiranog i u kategoriji najboljeg filma, odvija se dvadesetih godina 19. stoljeća u neistraženim dijelovima američke divljine u kojoj jednog od članova ekspedicije, kojega glumi za glavnu ulogu nominirani Leonardo Di Caprio, napadne medvjed.

 Teško ozlijeđenog pripadnici njegova tima, na čelu kojeg je Tom Hardy, nominiran u kategoriji najboljeg sporednog glumca, ostave ga da umre.

 Inarritu je nominiran i za najboljeg redatelja. Njegov je film već osvojio Zlatni globus za najbolju dramu, dok ga je Di Caprio dobio kao najbolji glumac. Hoće li nakon tri dosadašnje nominacije Di Caprio konačno osvojiti Oscara, znat će se na dodjeli, 28. veljače.

 "Povratnik" je nominiran još u kategoriji fotografije, šminke, kostima, montaže, vizualnih efekata, zvuka, montaže zvuka, scenografije.

 Po broju nominacija najveći mu je konkurent "Pobješnjeli Max: Divlja cesta" s kojim dijeli sve kategorije, osim glumačkih.

 Osim za najbolji film i režiju novi nastavak legendarnog serijala o slavnom cestovnom ratniku nominiran je za fotografiju, kostime, montažu, šminku, scenografiju, montažu zvuka i zvuk, te vizualne efekte.

 Osam nominiranih u kategoriji najboljeg filma 

Slično kao u "Povratniku" i "Pobješnjelom Maxu" i u fokusu "Marsovca" Ridleya Scotta jedan je osamljeni pojedinac, u ovom slučaju ostavljen u bespućima Svemira. Glumi ga Matt Damon, koji je nominiran za glavnu ulogu u tom filmu.

Film "Oklada stoljeća" Adama McKaya, utemeljen je na istinitoj priči i romanu o slomu svjetskog gospodarstva, a "Most špijuna" Stevena Spielberga govori o američkom odvjetniku angažiranom kako bi, u vrijeme Hladnog rata, branio čovjeka osumnjičenog da je sovjetski špijun.

 Film "Brooklyn" Johna Crowleya priča je o djevojci koja u potrazi za boljim životom seli iz Irske u newyoršku četvrt s mnogo Iraca, "Soba" Lennyja Abrahamsona o majci i sinu zarobljenima u sobi bez prozora od oko devet četvornih metara, dok "Spotlight" Toma McCarthyja prikazuje novinarsku istragu o zataškivanju slučajeva seksualnog zlostavljanja u crkvi.

 Za Oscara su u kategoriji najboljeg redatelja, osim Millera i Inarritua nominirani Adam McKay, Lenny Abrahamson i Tom McCarthy.

Slavna glumačka imena u borbi za Oscara

Uz Damona i Di Capria, u kategoriji najboljeg glumca nominirani su Bryan Cranston za film "Trumbo", u kojem glumi poznatog scenarista u nemilosti Hollywooda, Michael Fassbender koji je utjelovio Stevea Jobsa u istoimenom filmu i Eddy Redmayne za film "Dankinja" u kojem glumi transrodnu osobu, Danca koji je dvadesetih godina prošlog stoljeća promijenio spol.

 Bitka za Oscara za najbolju glumicu vodit će se između Cate Blanchet za "Carol" o ljubavi dvije žene koja se odigrava pedesetih godina u New Yorku, Brie Larson koja je nominirana za film "Soba", Jennifer Lawrence za ulogu zaposlene samohrane majke u filmu "Joy", Charlotte Rampling za priču iz bračnog života "45 godina", te Saoirse Ronan za "Brooklyn".

 Za najbolju sporednu glumicu nominirane su Jennifer Jason Leigh ("Mrska osmorka"), Kate Winslet ("Steve Jobs"), Rooney Mara ("Carol"), Alicia Vikander ("Dankinja") i Rachel McAdams ("Spotlight").

 Nominacije za najboljeg sporednog glumca dobili su Christian Bale ("Oklada stoljeća"), Mark Rylance ("Most špijuna"), Tom Hardy ("Povratnik"), Mark Ruffalo ("Spotlight") i Sylvester Stallone ("Creed: Legenda je rođena").

Među filmovima na stranom jeziku i tri filma iz programa ZFF-a

Među filmovima na stranom jeziku nominirana su čak tri filma prikazana nedavno na Zagreb Film Festivalu - "Saulov sin" koji je u Zagrebu pobijedio, te danski "Rat" i francuski "Mustang". Nominirani su još kolumbijski "Zagrljaj zmije" i jordanski "Theeb".

 Među dokumentarcima su i dva filma posvećena legendarnim pjevačicama - "Amy", biografska priča o Amy Winehouse i "What Happened, Miss Simone?" o Nini Simone.

 S njima će se natjecati "Cartel Land", priča o odmetničkim grupama koji su odlučili preuzeti borbu protiv narkokartela, koji će se prikazati i u konkurenciji skorašnjeg ZagrebDoxa, te "Pogled tišine" Joshue Oppenheimera i "Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom" o prosvjedima u Ukrajini.

 Kao najbolji ovogodišnji dugometražni animirani filmovi nominirani su "Anomalisa", "Boy and the World", "Izvrnuto obrnuto", "Janko Strižić film" i "When Marnie Was There".

 Nominacije su objavili redatelji Guillermo del Toro i Ang Lee te glumac John Krasinski i predsjednica Akademije Cheryl Boone Isaacs.

 Oscari se ove godine dodjeljuju 88. put, a svečana dodjela održat će se u nedjelju, 28. veljače, u Dolby Theatre u Hollywoodu. Dodjelu će voditi američki glumac i komičar Chris Rock.

(Fena)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.