23.5.2016. 8:58
0
Britanski režiser Ken Loach drugi put dobitnik Zlatne palme u Cannesu
Britanski režiser Ken Loach večeras je osvojio svoju drugu Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u francukom Cannesu za film "I, Daniel Blake" koji kritikuje aktuelni društveni poredak u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

U Palati u Cannesu večeras je upriličena svečana dodjela nagrada, čime je završeno 69. izdanje tog prestižnog filmskog festivala.

Dobitnik Zlatne palme, Loach je i 2006. godine osvojio istu nagradu za film "The Wind That Shakes the Barley". Dosad je svega devet režisera uspjelo osvojiti Zlatnu palmu dva puta.

Žiri sa režiserom serijala "Mad Max" Georgeom Millerom na čelu dodijelio je Veliku nagradu (Grand Prix) kanadskom režiseru Yavieru Dolanu za filmsko ostvarenje "Juste La Fin Du Monde" (It's Only the End of the World).

Specijalnu nagradu žirija na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu dobila je britanska režiserka Andrea Arnold za film "American Honey".

Nagradu za najbolji scenario dobio je film "Forushande" iranskog režisera Askhara Farhandija, a glumac iz pomenutog filma Shabab Hosseini dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Jaclyn Jose za rolu u filmu "Ma Rosa" filipinskog režisera Brilliantea Mendoze.

Nagradu za najboljeg režisera u Cannesu su ove godine podijelili rumunski režiser Cristian Mungiu za film "Graduation" i francuski režiser Olivier Assayas za film "Personal Shopper".

Počasnu Zlatnu palmu dobio je francuski glumac Jen-Piere Leaud.

U glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu takmičio se ukupno 21 film.

Crvenim tepihom u Cannesu i ove godine su prošetale najveće svjetske zvijezde filmske industrije, a među njima i Julia Roberts, Jodie Foster, Sean Penn, Robert De Niro, Charlize Theron, Mel Gibson...

(Anadolu Agency)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.