14.6.2018. 11:26
2
Pojedini mediji u Hrvatskoj zamjerili Robertu Prosinečkom i njegovim saigračima jer su "pohvalno" govorili o Jugoslaviji u filmu Edsona Ramireza
FOTO: Source.ba / Arhiva
Hrvatski desničarski portali obrušili su se na čuvenog jugoslovenskog i hrvatskog reprezentativca Roberta Prosinečkog, sadašnjeg selektora BiH, ali i još nekolicinu igrača koji su imali i pozitivne izjave na račun Jugoslavije u dokumentarnom filmu Edsona Ramireza pod nazivom "Vatreni".

Meksički režiser snimio je film o stvaranju hrvatske fudbalske reprezentacije tokom ratnih sukoba, ali i o kraju Jugoslavije, koji je tome prethodio. 

Desničarskim portalima nije se svidio dio filma o završetku Drugog svjetskog rata stvaranjem republike pod vođstvom Josipa Broza Tita pod geslom: "Bratstvo i jedinstvo". 

Ni Robert Prosinečki, ni Slaven Bilić, igrač i kasnije selekor Hrvatske, ni Igor Štimac, igrač i selektor, ni fudbaleri Aljoša Asanović i Goran Vlaović nisu govorili o stvarnim razlozima rata u Hrvatskoj, barem ne eksplicitno - ljute se desničarski portali. 

Ovaj stav razbjesnio je kolumniste koji zagovaraju nacionalnu konzervativnu struju u društvu, uz objašnjenje da Prosinečki tako govori jer je tih godina bio u Beogradu i igrao za "Crvenu zvezdu". 

Alen Bilić je ocijenio da se u Jugoslaviji dobro živjelo i da nije bilo sve tako crno. Stvari su se, naveo je on, počele mijenjati uoči raspada Jugoslavije i pada komunističkog režima. 

(Srna / Haris Ahbabović)

2
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.