13.8.2018. 20:56
0
Prikazan film "M-1" režisera Luciana Pereza Savoyja: Uloge u filmu tumače Iris Begović i Milan Kešeljević
U okviru selekcije BH Film Sarajevo Film Festivala danas je u multiplex kinu Cinema City prikazan film "M-1" za koji scenario i režiju potpisuje meksički reditelj Luciano Pérez Savoy.

Uloge u filmu tumače Iris Begović, Milan Kešeljević te brojni naturiščici.

Luciano Pérez Savoy u izjavi za Fenu je rekao da iako režiju filma potpisuje stranac, film je bh. produkcije i njegova radnja zauzima mjesto u Sarajevu.

- Bio je to završni film u sklopu studija na Film.Factory u Sarajevu, gdje sam studirao tri godine. Glavni lik prikazuje M. kojeg igra Milan Kešeljević, diler koji se kreće po različitim lokacijama u toku jedne noći i sljedećeg dana - kazao je.

On je istakao da je bilo bitno napraviti film sa ljudima kojima su situacije i ambijent bili poznati od prije, te da je njegova djevojka Iris odigrala važnu ulogu ne samo jer je glumila u filmu.

- Ona je učestvovala u organizacijskom dijelu i bila je glavni izvor za pronalazak ostatka ekipe koja je glumila u filmu, za casting. Ja bi joj opisao situaciju koja se treba odigrati i ona bi se dosjetila ko bi se uklopio u tu ulogu. Sve uloge u filmu igrali su neglumci - naturščici. Također je bila zadužena za adaptaciju dijaloga kako bi oni bili što bliži originalnoj namjeri filma - naglasio je Pérez Savoy.

Iris Begović smatra da je njihova saradnja prirodna te da se Luciano i ona međusobno pomažu.

Film "M-1" je premijerno prikazan na 35. Torino Film Festivalu, u selekciji za Internacionalni dokumentarni film, gdje je i nagrađen kao najbolje internacionalno dokumentarno ostvarenje. Poslije toga je prikazan na 21. Guanajuato Internacionalnom Film Festivalu te SFF-u, a uskoro će biti prikazan i na 14. Monterrey Internacionalnom Festivalu u Meksiku.

Luciano Perez Savoy je meksički reditelj. Studirao je tri godine na Film.Factory u okviru Sarajevo Film Academy. "M-1" je njegov prvi dugometražni film. Iris Begović je grafička dizajnerica iz BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

FilmSFFM-1
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.