10.3.2019. 22:25
0
"Sedmica filma Ruth Beckermann" od 11. do 15. marta u Sarajevu
Austrijski kulturni forum Sarajevo, nakon koncerta Bečke kamerne simfonije u saradnji sa Festivalom "Sarajevska zima" u martu također organizira dvije manifestacije: Sedmicu filma Ruth Beckermann i razgovor s režiserkom Ruth Beckermann, koja povodom Sedmice njenih filmova dolazi u Sarajevo.

Ruth Beckermann je austrijska autorica i režiserka, koja je rođena u Beču, gdje je provela i svoje djetinjstvo. Studirala je žurnalistiku i historiju umjetnosti u Beču, Tel Avivu i New Yorku, a 1977. godine je stekla doktorsku titulu na Univerzitetu u Beču. Nakon toga je radila kao novinarka za različite časopise u Austriji i Švicarskoj. 1978. godine je sa dvojicom kolega osnovala kompaniju za distribuciju filmova pod nazivom "filmladen", u kojoj je radila sedam godina. U tom periodu su nastali njeni prvi filmovi i njene prve knjige. Od 1985. godine radi kao književnica i režiserka.

Beckermann je 2018. završila svoj najnoviji film "Waldheims Walzer"/"Waldheimov Valcer" koji je osvojio "Glashütte-Original Documentary Award" na Berlinskom internacionalnom filmskom festivalu "Berlinale" i nagrađen je kao najbolji austrijski dokumentarni film 2018. godine. Film je također bio austrijski kandidat za Oskara za najbolji film na stranom jeziku.

Sedmica filma Ruth Beckermann će biti održana od ponedjeljka 11. marta, do petka 15. marta u Sarajevu.

Bit će predstavljeno pet filmova režiserke Beckermann. U ponedjeljak 11. marta bit će predstavljen dokumentarni film Jenseits des krieges/East of war/S one strane rata, (1996/117 min./jezik: njemački). U utorak 12. marta bit će predstavljen fim American passages (2011/121 min./jezik: engleski), a u srijedu 13. marta film Those who go those who stay/Oni koji odlaze, oni koji ostaju (2013/75 min./jezik: njemački, italijanski, hebrejski, francuski). U četvrtak 14. marta igrani film Die geträumten/The dreamed ones/Sanjani (2016/89 min./jezik: njemački), a u petak 15. marta dokumentarni film Waldheims walzer/The waldheim waltz/Waldheimov valcer (2018/93 min./jezik: njemački, engleski, francuski).

Prva četiri filma će biti prikazana u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, a posljednji film - "Waldheimov Valcer" će biti prikazan na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.

Nakon prikazivanja filma "Waldheimov Valcer", također na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo bit će održan razgovor s režiserkom Ruth Beckermann, koji će voditi prof. Faruk Lončarević sa Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i koji je otvoren za javnost.

Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, a tematizirat će stvaralaštvo ove nagrađivane austrijske režiserke, kao i filmove koji će biti prikazani u Sarajevu. Publika će također imati priliku da postavi pitanja režiserki, najavljeno je iz Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.