23.8.2020. 12:18
0
Grand Prix 21. MFF-a filmu 'Dublje od dna'
Film "Dublje od dna", libanonske redateljice Sarah Kaskas jednoglasnom odlukom žirija osvojio je Grand Prix 21. Mediteran Film Festivala (MFF), koji se od 19. do 22. kolovoza u online izdanju održao u Širokom Brijegu.

Najboljim kratkim filmom proglašen je "Pakao", dokumentarac španjolskog redatelja Raula de la Fuentea.

U svojem obrazloženju, žiri u sastavu Bojana Burnać, Ivana Roščić i Dušan Moravec naveli su kako autorica filma 'Dublje od dna' hrabro i sigurno vodi gledatelje ulicama raspadnutog i kaotičnog Beiruta, prateći potresne životne priče protagonista i njihovu nadu.

''Narativna linija filma daje usporedan pogled na sudbine tih ljudi, ali i grada. Film u kojem su grad i njegovi stanovnici kao jedan organizam. Jednako tako, film u kojem su izvrsna dramaturgija, kamera i zvuk kao jedan organizam'', stoji u njihovom obrazloženju.

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja – filmu "Eter", turske redateljica Ruken Tekes i filmu "Grad mrtvih" španjolskog redatelja Miguela Eeka.

''Ruken Tekes maestralno je ispunila filmsko vrijeme meditacijom o sjećanju na svijet koji nestaje i meditacijom o svijetu koji dolazi'', navode članovi žirija u svojoj odluci.

Govoreći o "Gradu mrtvih" ističu kako je to film čiji protagonisti osvajaju humorom utkanim u bol i sreću plesnog kola života i smrti te da autor kroz vješt ritam izmjena filmskih scena, drži pažnju gledatelja ne ispuštajući niti jedan korak u kolu kojeg zajedno plešemo.

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Tina Šmalcelj, Joško Lokas i Goran Bogdan, odlučio je da MFF Best Short pripadne filmu 'Pakao'.

''U dirljivom, često šokantnom, ali i dalje estetski veoma zadovoljavajućem filmu, redatelj prikazuje pakao na zemlji poznat i kao zatvor Pademba Road u Sierra Leoneu. Za humanizam i hrabrost s kojom pristupa bivšim i sadašnjim zatvorenicima i ljepotu koju pronalazi čak i u najmračnijim kutovima svijeta, žiri je odlučio nagradu dati filmu 'Pakao' Raula de la Fuentea'', naveo je žiri koji je dodijelio i dva posebna priznanja.

Nagrađeni su film "A sad se spušta večer" srpske redateljice Maje Novaković za koji žiri kaže da je mirnim i koncentriranim pristupom posljednjim godinama života kako sela, tako i njegovih stanovnika, redateljica stvorila osjećaj idile prikazujući kadrove na koje smo već davno zaboravili. Navode kako precizna i estetizirana fotografija u kombinaciji sa sporim i neopterećenim životom stvaraju nadasve meditativan i inspirativan film.

Posebno priznaje u ovoj kategoriji dodijeljeno je i filmu "Raj", španjolskog redatelja Matea Cabeza, za  iznimno intimnu i emotivnu priču u kojoj se u izoliranoj atmosferu bolničke sobe stalno pretapaju i izmjenjuju uloge oca i sina.

Tijekom zatvaranja 21. izdanja Mediteran Film Festivala prikazan je i film nastao na radionici MFF School, koja se ovu godinu, također održala online.

Tomislav Topić, direktor festivala, odjavljujući 21. izdanje, zahvalio je svima koji su podržali ovaj festival u online obliku.

''Ipak nadam se da ćemo se na sljedećem 22. Mediteran Film Festivalu vidjeti u nekim normalnijim okolnostima i u festivalskoj atmosferi'', rekao je Topić.

Na 21. Mediteran Film Festivalu, koji se od 19. do 22. kolovoza održao u Širokom Brijegu prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji. Na festivalu su prikazani i filmovi u programu 'U Fokusu' i 'Filmski Centar Sarajevo' kao i filmovi iznenađenja domaćih autora, priopćeno je s MFF-a.

 

(FENA)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.