22.1.2021. 17:09
0
"Ja ne želim biti licemjer i pozivati djevojčice da pričaju svoje priče od kojih se neće ići dalje od mahalaškog raskopavanja i traženja senzacije između zadruga i sapunica"
Iz Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu su javno priznali da mnogi znaju ime bar jednog profesora koji se koristio neprimjerenom praksom skidanja djevojaka na prijemnom ispitu. Dekan Srđan Vuletić o imenima nije spreman govoriti, ali još uvijek nije spreman ni da kao odgovorna osoba to saznanje prijavi nadležnom tužilaštvu ili policiji.

"Spreman sam proslijediti Tužilaštvu sve što je u pisanoj formi, a mi na ASU u mom mandatu nemamo ni jedne zvanične prijave. Kompleksna je situacija, nećemo da se igramo s tim da li je konkretno ponašanje bilo seksualno uznemiravanje dok ne budemo imali sve činjenice. Koliko je meni poznato, tada je jedna studentica usmeno prijavila da je to za nju neugodno i promijenjena je praksa. Mi smu u fazi prikupljanja činjenica", rekao je Vuletić za Patriju.

Ovim u ASU nastavljaju sa relativizacijom problema pokušavajući se sakriti iza anonimnosti djevojaka koje su nas ovih dana preko Facebook grupe „Nisam tražila“ upoznale da nije samo jednoj djevojci bilo „neugodna“ praksa onih koji nikako da shvate kako ih akademsko zvanje obavezuje da sputaju svoje „umjetničke slobode“ i prestanu biti saučesnici u stigmatizaciji vlastite profesije. Glumica ne mora biti „kurva“ i tačka, a akademski radnici bi najviše morali voditi računa o tome da se pogrešna slika ne formira u javnosti.

"Želim naglasiti po ko zna koji put da je glumačka profesija najuzbudljivija, najdivnija i najzahtjevnija. Mi glumci svoja tijela, svoje duše i svoje emocije svaki dan stavimo na panj. To je jedna kompleksna umjetnost. U svijetu se plaća milionima dolara. Kod nas postoje ljudi doslovno na rubu egzistencije koji još uvijek vjeruju u tu ljubav. Pokažimo poštovanje prema glumcima i glumicama. Oni su odbranili duh grada u ratu. Spasili svijet tokom pandemije (filmovi i serije). Glumci i glumice koji časno rade svoj posao i vole ga ne zaslužuju da budu svedeni na palanački stereotip. Degradirajući glumačku profesiju ostavljamo prostor primitivizmu da uđe na velika vrata. Nemojmo mijenjati teze. Zlostavljanje je nusprodukt te ranjivosti glumice najprije, a onda i glumca", rekla nam je bosanskohercegovačka glumica Mona Muratović.  

O ASU ne želi govoriti i tu je kategorična. Ranije smo iz medija mogli saznati da je i sama imala negativno iskustvo, a njen slučaj demantuje rukovodstvo ASU da nije bilo konkretnih prijava. Pokušaj uglednih režisera i glumaca koji su dobili akademska zvanja da nam ispovijesti više djevojaka o skidanju čak i grudnjaka na prijemnom ispitu pretvore u priču o „nekada preuzetom protokolu“ provjere fizičke spreme u sklopu koje je držanje tijela jednako je potcjenjivanju inteligencije. Još gori je bio poziv studenticama da sve prijave pravnoj službi ASU koja za to nije niti nadležna niti kompetetna.

"Bila je to naša prva reakcija koju smo korigovali, ali je važno da smo prvi u regiji to učinili. Formirali smo komisiju za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja koja je kreirala prostor od povjerenja imenujući savjetnike iz reda stručnjaka, što je objavljeno na našoj web stranici", kaže Srđan Vuletić.

Na stranici se navodi da ASU „ohrabruje sve svoje studente-ice i alumni-e da se jave savjetniku-ci, po svom izboru, i da nam pomognu da što prije utvrdimo činjenice“, uz obavezu Akademije da pokrene disciplinske postupke.

"Ja studentice pozivam da ne nasjedaju na njihove komisije. Nije suština da se neko liječi, već da „predatori“ ne mogu učestvovati u nastavnom procesu. Dobili su akademska zvanja, odlične plate, ali bi oni i malo „mesa“. Sve treba prijaviti policiji i tužilaštvu", smatra režiser Ahmed Imamović.

Javni istupi glumca i profesora na ASU Admira Glamočaka, te bivšeg dekana Pjera Žalice u kojima priznaju da se znalo za neprimjereno postupanje obavezuju rukovodstvo Akademije da o svemu obavijesti tužilaštvo i policiju koji su jedini nadležni da istragom utvrde da li je bilo krivičnog djela. Zna se ime profesora, znaju se studentice koje su se morale skidati, a njih policija i tužilaštvo mogu ohrabriti da pomognu u obračunu sa onima koji zaslužuju prezir i adekvatne sankcije, umjesto da i dalje „vrebaju“ studentice koristeći se zvanjem koje im ne pripada.

Na adekvatnu reakciju, poput one iz Zagreba gdje je dekanesa zagrebačke akademije sva saznanja proslijedila pravobranilaštvu i tužilaštu, ASU obavezuje i stav Tužilaštva KS:

„Tužilaštvo KS nije formiralo predmet po službenoj dužnosti, jer sadržaji koji su do sada objavljeni putem medija ne ukazuju na počinjeno krivično djelo iz naše mjesne i stvarne nadležnosti. Napominjemo da je Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH donesen na državnom nivou i da je za procesuiranje počinilaca po navedenom Zakonu, uključujući i seksualno uznemiravanje, nadležan Sud BiH. U slučaju saznanja za krivično djelo iz KZ FBiH sa elementima seksualnog nasilja i u slučaju podnošenja prijava nadležnim organima – Tužilaštvo KS će osigurati efikasno i kvalitetno provođenje istrage”.

Tužilaštvo BiH po običaju šuti, a MUP KS čeka da neko podnese prijavu. Uprkos svemu na ASU tvrde kako i dalje imaju veliko povjerenje studenata i njihovih roditelja tako da stalno imaju pozive iz BiH i regije za upis. Nije problem samo ASU, brojne žrtve svjedoče i o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju i u drugim institucijama. Zbog toga je važno da žrtve budu hrabrije, ali i da mediji budu odgovorni, smatra Mona Muratović.

"Neka nam svima namjere budu plemenite, a cilj istina i dobrobit svijeta u kojem živimo. Neka svaka žena prijavi imenom i prezimenom svoga zlostavljača tužilaštvu ako misli da za to ima želudac. Radila ona u banci ili bila studentica. Ja ne želim biti licemjer i pozivati djevojčice da pričaju svoje priče od kojih se neće ići dalje od mahalaškog raskopavanja i traženja senzacije između zadruga i sapunica. Ovo su osjetljive teme i njima se treba pristupati oprezno i sa poštovanjem", istakla je Muratović.

(Patria)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.