8.2.2021. 10:11
0
Dan sigurnijeg Interneta uz dokumentarni film 'Ulovljeni u mrežu'
U organizaciji Sarajevo Film Festivala i uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske, sutra će specijalnom projekcijom dokumentarnog filma “Ulovljeni u mrežu” biti obilježen Dan sigurnijeg Interneta.

Ovaj film prati reakcije glumica koje se pretvaraju da su dvanaestogodišnje djevojčice, od trenutka kada dođu na audiciju za film do trenutka kada se s predatorima susretnu licem u lice (pod budnim okom zaštitara i pred objektivima skrivenih kamera). Predatorske taktike postepeno se okreću protiv predatora, a lovci postaju lovina.

Ovaj film u režiji Víta Klusáka i Barbore Chalupove bit će prikazan besplatno na online platformi kina Meeting Point, Ondemand.kinomeetingpoint.ba. Film se prikazuje s titlovima na BHS i engleskom jeziku.

Na Ondemand.kinomeetingpoint.ba bit će dostupna i verzija filma prilagođena slijepoj i slabovidnoj publici, uz audio deskripciju na BHS jeziku, kao i razgovor s producenticom filma Pavlom Klimešovom, kojim će moderirati Robert Zuber.

-Ljudsko pravo na normalan život djeteta jedno je od osnovnih prava koje kao društvo moramo braniti. Svim sredstvima. Pa tako i ovakvim hrabrim filmom, za koji mi je danas važno da sam ga imao prilike vidjeti, za koji je važno da ga vidi što veći broj gledatelja, za koji je stoga iznimno važno da je snimljen. Jer možemo odbraniti svoju djecu, ne okrećući glave od onoga što im se događa. Bivajući uz njih, kad god to trebaju - zapisao je Zuber o ovom filmu.

Film će biti dostupan na teritoriji Bosne i Hercegovine od utorka, 9. februara od 10 sati i moći će se pogledati sljedeća 24 sata (do srijede, 10. februara do 10 sati).

“Ulovljeni u mrežu” prikazan je u okviru programa “Dan ljudskih prava” 26. Sarajevo Film Festivala (2020), uz panel diskusiju na temu sigurnosti i slobode na internetu.

Dan sigurnijeg Interneta (Safer Internet Day - SID) je međunarodni dan koji se, na inicijativu Evropske komisije, obilježava globalno već dugi niz godina. Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacionog sektora promovišu sigurno i odgovorno korištenje Interneta i digitalnih tehnologija, saopćeno je iz kina Meeting point.


(Admir Oručević)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.