25.1.2022. 14:06
0
Bh. režiser registrovan kao reditelj u najvećem filmskom studiju u Evropi
Bh. reditelj Šemsudin Gegić registrovan je kao reditelj i scenarista u najvećem filmskom studiju u Evropi – italijanskoj CINECITTA, koja je središte talijanske kinematografije.

Gegić je ovu vijest podijelio na svojoj Facebook stranici, gdje je napisao da je počašćen i ponosan što se za tri godine i sa svoja dva filma: dokumentarni “U borbi, pleši” (scenarista i reditelj) i dugometražni igrani film u pripremi “U sjenci bijelog magarca” (reditelj), našao na listi italijanske CINECITTA, u kojoj su radili i stvarali velikani poput Federica Fellinija, Ettorea Scole, Sergia Leone, Luchina Viscontia, Anne Magnani, Vittoria de Sica, Sophie Loren, te stranaca Martina Scorsesea, Francisa Ford Coppole i drugih velikana italijanske i svjetske filmske umjetnosti.

Film “U borbi, pleši” je njegova lična priča. Šemsudinu je u aprilu 2018. dijagnosticiran rak pluća, a šanse za oporavak su mu bile vrlo male. Uz podršku svoje porodice, Gegić odlučuje otići u bolnicu San Raffaele u Milano na novo savjetovanje, gdje kreće put oporavka a na kraju i pobjede.

To ga je potaklo da napravi film kako bi ispričao svoju priču, puta od Sarajeva do Milana i pomoć koju je dobio od svoje porodice, ali i doktora.

Film je premijerno prikazan u Milanu i San Franciscu, a nagrađen je sa dvije nagrade na internacionalnom filmskom festivalu Bradoc u Brazilu.


(Admir Oručević)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.