25.11.2016. 18:35
0
Putin obećao predsjedniku FIFA-e: Problematični stadion u St. Petersburgu biće spreman za Svjetsko prvenstvo
Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je Gianniju Infantiniju, predsjedniku Svjetske fudbalske federacije (FIFA), da će stadion u St. Petersburgu, čija izgradnja kasni, ipak, biti spreman za Kup konfederacija i Svjetsko prvenstvo, koji će se održati u Rusiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Stadion kapaciteta 69.000 mjesta u St. Petersburgu u konstantnim je problemima od početka izgradnje. Među brojnim problemima izdvajaju se pogibija radnika, povećanje troškova izgradnje i problemi sa tehničkim pitanjima.

"To je vrlo žalosna priča. Građevinski radnici obećali su da će svi radovi na stadionu biti završeni do kraja ove godine", rekao je Putin predsjedniku FIFA u petak na sastanku u Kremlju.

Oni su razgovarali dan prije žrijeba za Kup konfederacija, takmičenja čije je finale zakazano za 2. juli naredne godine na stadionu u St. Petersburgu. Na istom stadionu 2018. godine planirano je odigravanje utakmica grupne faze i jedno polufinale.

Za stadion u St. Petersburgu oduzeo je gotovo deset godina da se izgradi, a u tom periodu je bilo toliko skandala vezanih za njih da je 2012. godine ruski premijer Dimitrij Medvedev cijelu situaciju nazvao "sramotnom".

Prošle sedmice, bivši zamjenik guvernera St. Petersburg je uhapšen pod sumnjom za pronevjeru 50 miliona rubalja (oko 732.000 eura) na ugovoru za kupovinu ekrana za stadion, iako gradske vlasti tvrde da nedostaje više od 10 miliona eura.

Kada je počela izgradnja procijenjeno je da bi radovi mogli koštati oko 565 miliona eura. Nakon što je rublja doživjela veliki pad tokom 2014. godine zbog međunarodnih sankcija i niske cijene nafte, isti budžet porastao je na skoro milijardu eura, što ga čini jednim od najskupljih stadiona u istoriji.

(Anadolu Agency)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.