17.12.2017. 10:19
0
"Sve selekcije Akademije FK Sarajevo su prvaci jesenjeg dijela. Imamo najbolje uslove za razvoj mladih igrača"
Fudbaleri omladinske Akademije FK Sarajevo polusezonu su završili fenomenalno, a četiri selekcije - U-13, U-15, U-17 i U-19 u svojim takmičenjima bili su dominantni i završili na čelnoj poziciji na tabeli.

Piše: Alen Mujkanović

Akademija, osnovana prije četiri godine, ima u fokusu sportsko-pedagoški, edukativno-razvojni karakter, a prije svega pravljenje vrhunskih fudbalera i eventualno budućih reprezentativaca Bosne i Hercegovine.

Šef Akademije je Sanjin Alagić kojeg je rukovodstvo 'bordo' kluba imenovalo prošle godine kada je naslijedio Almira Hurtića.

Alagić (40) je u trenerskoj karijeri vodio omladinske selekcije FK Sarajevo, bahreinski klub Al Ahli, kuvajtske klubove Al Salmiya i Al Qadsia, a patronat nad Akademijom je preuzeo zbog privrženosti klubu ali i što smatra da se radi o dobrom projektu. Trenutno je angažiran i u U-21 reprezentaciji BiH na mjestu trenera, odnosno pomoćnika selektora.

U razgovoru za Fenu Alagić kaže da je ponosan na rezultate koje su omladinci postigli u dosadašnjem periodu ali i to da postoji još mnogo prostora za napredak.

- Sve selekcije Akademije FK Sarajevo su prvaci jesenjeg dijela. Juniori imaju šest bodova prednosti u Premijer ligi BiH u odnosu na Željezničar, kadeti su na 11 bodova prednosti i na pravom putu su da već četvrtu godinu zaredom budu državni prvaci, pioniri isto tako. Imamo i pretpionire koji su također prvi sa šest poena prednosti, ali oni se takmiče na kantonalnom nivou. Svakako, prvenstveni cilj su juniori, pogotovo što se od pretprošle sezone igra juniorska Liga prvaka. Nadamo se da ćemo ove sezone ostvariti plasman u Ligu prvaka i nastaviti tamo gdje je trenutno Željezničar ili možda napraviti i bolje rezultate - govori Alagić na početku razgovora.

Pojašnjava da u BiH imaju tri fudbalske akademije, a u pravom smislu te riječi jedina je ona koja se nalazi na Butmiru gdje treniraju 'bordo' momci. Kvalitetne uslove, kako ističe, imaju također Zvijezda 09 iz Etno sela Stanišići i Široki Brijeg.

- Ključno je da imate dobre uslove za rad, sa dobrim trenerima, gdje će igrači ostvariti sav svoj potencijal. Mi imamo vrhunske uslove - kaže Alagić.

Objašnjava da je za stvaranje vrhunskog fudbalera potreban mukotrpan rad, strpljenje i mnogo vremena.

- U omladinskom fudbalu je potrebno pet do deset godina da bi 'izašao' dobar igrač - ističe on.

Dodaje da rukovodstvo kluba mnogo ulaže u Akademiju i u potpunosti stoji iza tog projekta.

Treninzi se odvijaju u kampu u Butmiru na umjetnoj travi najnovije generacije. Međutim, naglašava, kamp još nije završen, iako imaju tri terena. U budućnosti se planira gradnja novih svlačionica fitnes-sala...

- Kamp je zatvorenog tipa što se pokazalo kao jako pozitivno. Jedino kada su prvenstvene utakmice tada je omogućen ulaz roditeljima i gledateljima. Juniori imaju jutarnji trening, poslijepodne su kadeti, pioniri i pretpioniri. Imamo dvije smjene u školama tako da smo se organizirali da nam svi igrači treniraju u istom terminu, da su svi u trenažnom procesu - obrazlaže Alagić.

FK Sarajevo je osigurao i prijevoz igrača do škole što je kuriozitet za BiH ali i šire. U kući koja se nalazi pored kampa nekih stotinjak metara boravi domaćica koja je uvijek uz igrače i brine za njih, tu je i kuhar koji pravi jelovnik u saradnji sa klupskim nutricionistima i medicinskim timom.

- Ja sam bio u mnogim klubovima u Evropi, postoji razlika, gdje se ulaže četiri-pet miliona eura godišnje samo u omladinski pogon, desetak puta više nego što mi ulažemo. Ali, s obzirom na situaciju u BiH, imamo definitvno najbolje uslove i što je najvažnije igrači od 16 ili 17 godina nemaju potrebu da odlaze u inostranstvo jer imaju ovdje sve uslove za razvoj - kazao je.

Osvrnuo se i na saradnju sa trenerom seniora kluba Husrefom Musemićem, rekavši da je komunikacija između njih jako dobra.

Međutim, mišljenja je da će trebati još vremena da Akademija pokaže prave rezultate, iako oni i sada postoje, budući da su pojedini omladinci Sarajeva dobivaju priliku da se okušaju u prvom timu, a neki su uvršteni među najveće svjetske talente.

- Kada pogledamo sve ovo, ulaganja su po mom mišljenju nedovoljna ali rezultati su jako kvalitetni. Ljudi možda nisu ni svjesni ali mi mnogo radimo na promociji grada i BiH kroz multinacionalne turnire gdje veliki klubovi u Evropi znaju sada za nas kroz naše igre u Češkoj, Mađarkoj, Italiji... gdje smo se dobro prezentovli - dodaje Alagić.

Kada je u pitanju selekcija pretpionira, navodi da je tu fokus na igračima s područja Kantona Sarajevo i u suštini da je to normalno zbog troškova, mada niti jednom talentovanom dječaku iz bio kojeg dijela BiH vrata Akademije nisu zatvorena.

 - Mi im možemo pružiti mogućnost da ostvare svoje snove, ali ti snovi su jako skupi, sve što sam nabrojao košta i pitanje je da li ćete vi to sutra vratiti. Nadam se da će to roditelji, igrači, država i grad cijeniti ali i stati iza ovog projekta. Mnogo radimo na promociji fudbala tako da mislim da se projekt treba podržati sa svih nivoa vlasti - jasan je Alagić.

Smatra da vrhunski trener nije onaj koji samo pravi dobre rezultate nego i da se pravilno odnosi prema razvoju mladog igrača koji je jako bitan.

- Mi tu vodimo računa ko će raditi u Akademiji, od trenera, pomoćnika, fizioterapeuta i menadžera. Jako je stroga selekcija - istaknuo je.

Za kraj razgovora iskoristio je priliku i da čestita juniorima Željezničara na plasmanu u play-off Omladinske UEFA Lige prvaka, dodavši da jak tim s Grbavice znači kvalitetno Sarajevo.

-  Ja imam dobre odnose s ljudima iz Željezničara, oni imaju namjeru da rade nešto slično kao i mi. Istovremeno su nam postavili neki novi cilj, da se osim ovih uspjeha fokusiramo na Ligu prvaka i nadam se da sljedeće godine i mi tu napravimo iskorak. Oni su napravili sjajan posao za promociju kluba ali i BiH i ja im čestitam - zaključio je šef Akademije FK Sarajevo.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.