10.3.2018. 9:15
0
Na današnji dan otvoren Olimpijski stadion Koševo, UEFA traži lokaciju za izgradnju novog stadiona
Olimpijski stadion Asim Ferhatović - Hase, poznatiji kao stadion Koševo je višenamjenski stadion u Sarajevu. Izgrađen je 1947. godine u periodu poslije Drugog svjetskog rata, na području koševske doline gdje su se prostirali predjeli zvani Čurčića Vila i Pionirska Dolina.

U samoj izgradnji stadiona učestvovale su tadašnje omladinske radne brigade grada, ali i iz cijele tadašnje države. Za tadašnje doba grad dobija veleljepno zdanje na kome će se moći održavati sportske priredbe najvišeg ranga.

Na stadionu su odigrane značajne i velike utakmice kako sarajevskih prvoligaša FK Sarajevo i FK Željezničar tako i tadašnje reprezentacije Jugoslavije i reprezentacije Bosne i Hercegovine. Na stadionu su gostovali veliki fudbalski timovi kao što su Manchester United, Real Madrid, Hamburger, Derby County, Bologna, Inter, Santos.... Sam stadion je doživio mnoge nadogradnje i rekonstrukcije a najveća je bila pred održavanje XIV zimskih olimpijskih igara u februaru 1984. godine. U julu 2004. godine na stadionu Asim Ferhatović - Hase su opet počeli radovi na njegovoj rekonstrukciji i poboljšanju u cilju dobijanja licence od UEFA-e za odigravanje evropskih utakmica.

Danas stadion koristi FK Sarajevo i to je najveći stadion u Bosni i Hercegovini. Posjeduje 35.630 sjedećih mjesta.

Rekordan broj gledalaca koji su pratili duel Željezničara i Sarajeva dogodio se 10. marta 1982. godine na otvaranju Olimpijskog stadiona Koševo, kada je na tribinama bilo 55.000, a tada je Bordo tim slavio sa 2:1.

Inače, iz Nogometnog saveza BiH obznanjeno je da će predstavnik UEFA-e Nebojša Ivković zadužen za infrastrukturne projekte, naredne sedmice, (od 12.-14. marta)  boraviti u posjeti Fudbalskom savezu BiH.

Ivković će posjetu iskoristiti kako bi posjetio Zenicu, te sarajevske općine Centar, Novi Grad i Novo Sarajevo.

- Predstavnici navedenih lokalnih zajednica će prezentovati planove unapređenja infrastrukture stadiona koji se nalaze u njihovim lokalnim zajednicama, kao i perspektivne lokacije za izgradnju modernog stadiona, saopćeno je iz Fudbalskog saveza BiH.


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.