20.11.2018. 10:04
0
Prijedlog Nogometnom savezu BiH i klubovima Premijer lige BIH
Poštovani, obraćamo vam se s prijedlogom uvođenjao bavezne MIXED zone (za sve premijerligaške utakmice kroz koje bi se u skladu sa svjetskim standardima konačno omogućio normalan rad sportskih novinara u BiH i pospješilo izvještavanje sa utakmica, dodatno popularisala domaća liga, te otvorila mogućnost za veći broj radnih mjesta za sportske novinare u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Naime, prateći trendove rasta digitalnih  medija svjedoci smo porasta interesa novinara za Premijer ligu BiH, kao i daleko bržeg protoka ponekad i neprovjerenih informacija, na šta su klubovi u najvećem dijelu odlično reagovali formiranjem i pojačavanjem svojih službi za odnose s javnošću.

Klubovi su, što je za svaku pohvalu, preuzeli kontrolu nad informacijama koje se plasiraju u javnost, ali se kao kontra efekat stvorio vakuum u pristupu igračima, kao najbitnijim i najinteresantijim akterima u sportu. Većina klubova danas ne dozvoljava pristup igračima van terena, te je praktično nemoguće doći do komentara igrača nakon utakmica, osim na press konferencijama gdje uglavnom izjave daju treneri.

Aktivnosti klubova su u svakom slučaju pozitivne, ali profesionalizacija službi za medije bi se morala sprovesti do kraja i u potpunosti prihvatiti UEFA standarde, a ne samo djelomično stvarajući na taj način atmosferu totalitarnog režima zatvorenog za nezavisne medije.

Nemogućnost pristupa igračima nakonu takmica, stvorila je više problema u sportskom novinarstvu i izvještavanju sa utakmica. Uz jednoobrazna, u svakom mediju jednaka, pristrasna i često neobjektivna saopćenja klubova, stvara se duh diktature, a individualnost i kompetitivnost medija u kvalitetu sadržaja potpuno je eliminisana Time se uništava i mogućnost svakog medija da napreduje ulaganjem u vlastite kvalitete.

Da je stvar alarmantna i zaista stvara problem profesiji sportskog novinara govori i činjenica da većina medija više uopće nema potrebu za dopisničkom mrežom, jer je posao dopisnika u potpunosti deplasiran nepostojanjem zvanične zone za pristup igračima na licu mjesta. Ovim je ugroženo preko 100 radnih mjesta dopisnika za desetak vodecih medija u deset gradova BiH u kojim se igra Premijer liga BiH. 

Zbog svega ovoga, molimo N/FSBiH da adekvatno odgovori na aktuelnu situaciju i u skladu sa UEFA standardima propise obaveznu MIXED ZONU na svim premijer ligaškim utakmicama.



Asocijacija sportskih novinara

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.