9.12.2018. 19:42
0
Potresna priča igrača Evertona: Prodavao je voće, a ime je dobio po mišu iz kultnog crtića
Kolumbijski igrač Yerry Mina u Evertonu se promovirao u pouzdanog braniča Premijeršipa, a iza njega je teška priča, koja dosad nije bila poznata javnosti. Otvorio se u razgovoru za "Daily Mail".

Ime je dobio po mišu Jerryju iz kultnog crtića "Tom i Jerry". 

Sa 14 godina mladi Mina živio je u Guancheneu s roditeljima i mlađim bratom u maloj sobici. Minin otac, inače bivši golman, nije mogao pronaći posao, a porodica je preživljavala od prodaje voća. Yerry Mina porodici je pomagao tako što je prevozio voće biciklom, a zarađivao je oko 6.000 pesosa dnevno, što je otprilike jednu i po funtu.

Tada je shvatio da ne želi živjeti u neimaštini pa je majci dao obećanje:

- Slušaj, mama. Jednog dana ću nam napraviti kuću i osigurati nam krov nad glavom. Imat ćemo šta za jesti - rekao je Mina svojima, a oni vjerovatno nisu mogli ni zamisliti da će ovako uspjeti.

Njegova majka Marinela na te je riječi zaplakala, a Yerry Mina je od tog dana u misiji osiguravanja egzistencije svojoj porodici.

- Bio je to težak period za mene i moju porodicu. Od tog dana svaku utakmicu na nogometnom terenu igrao sam s velikim motivom. Govorio sam sam sebi: "Uredu, pobijedit ću i osigurati majci večeru" - pričao je Mina za "Daily Mail."

Od spomenutih 6.000 pesosa, čak 4.000 davao je majci, a još 1.000 mlađem bratu da sakupi za loptu ili lutku. Sebi je ostavljao samo 1.000 pesosa da bi kupio vode nakon treninga i preživio.

- Bio sam sretan s tim, ispunjavalo me to što se žrtvujem za roditelje, jer su i oni puno učinili za mene - skromno je kazao Mina.

Na treninge ga niko od porodice nije mogao voziti, a novca za autobus nije imao pa je stopirao, a ponekad i uskakao u kamione krišom nakon što su isti stali na crvenom.

- Popeo bih se, sakrio i držao da ne padnem. Kad je kišilo, bilo je strašno, sve bi bilo mokro, a znao sam se okliznuti i pasti u vožnji. Da je to mama znala, nikad me ne bi pustila na trening - pričao je svoju potresnu ispovijest Mina. 

Njegov nogometni talent nije promaknuo ljudima iz Santa Fea koji su ga doveli, a ubrzo je stigao do brazilskog Palmeirasa kada je stigla prva ozbiljnija zarada. Dolaskom u Barcelonu u januaru 2018. godine postao je prvi Kolumbijac u dresu katalonskog ponosa. Gerard Pique ga je uvijek hvalio, ali to nije bilo dovoljno čelnicima Barcelone koji su ga nakon SP-a odlučili unovčiti.

Otišao je u Everton za nešto više od 30 miliona eura, te je dosad sakupio pet nastupa, a na terenu izgleda sve bolje i čini se da je njegova adaptacija na Otok blizu kraja, prenose 24sata.hr.

(Amila Alijagić)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.