14.10.2019. 15:01
0
Odbijanje dresa reprezentacije BiH mu se obilo o glavu: Karijera ofanzivca u silaznoj putanji
Nekadašnji fudbaler zagrebačkog Dinama Alen Halilović koji je ostao upamćen kao najmlađi debitant u dresu kluba sa Maksimira u Ligi prvaka, te drugi najmlađi ikada budući da je Celestine Babayaro jedini bio mlađi kada je igrao najelitnije klupsko takmičenje u Evropi, nikako ne može da vrati svoju karijeru na pravi kolosijek.

Imao je svega 17 godina kada ga je Igor Štimac u ljeto 2013. godine uveo u igru u porazu 1:0 reprezentacije Hrvatske od Portugala čime ga je učinio najmlađim debitantom u dresu Vatrenih.

Mnogi klubovi su krenuli u trku za potpisom nebrušenog dijamanta zagrebačkog kluba, a pobjedu je odnijela Barcelona koja ga je u svoje redove dovela za pet miliona eura.

Eksperti su tada bili mišljenja da je Barcelona pravi izbor za njegovu karijeru, a u prvoj sezonu je igrao za Barcu B, te je u 29 utakmica postigao četiri gola uz asistenciju u drugoj ligi Španije, te je također dobio šansu i u utakmici Copa del Rey zajedno sa mnogim zvijezdama prvog tima i to u trijumfu protiv Elchea rezultatom 4:0.

Mišljenje koje je preovladavalo je bilo da će njegov talenat prije ili kasnije doći do izražaja, no kasnije se ispostavilo da to nije bio slučaj kod Halilovića za koga je svojevremeno interesovanje pokazivala i selekcija Bosne i Hercegovine za koju je igrao njegov otac Sejad, ali je on odbio tu mogućnost i izgleda pogriješio.

- Kada vidite da su u ekipi ispred vas igrači poput Neymara, Luisa Suareza i Messija, jasno je da ne možete očekivati mnogo, a ja sam igrač koji ne želi sjediti na klupi. Želio sam pokazati da mogu da igram, jasno je ranije poručio Halilović, te je posuđen Sporting Gijonu.

U dresu Gijona je postigao pet pogodaka uz isto toliko asistencija, no i dalje nije uvjerio trenere u Barceloni da je igrač za katalonskog giganta, pa ga je klub sa Nou Campa prodao za pet miliona eura u redove njemačkog Hamburga. U prvoj utakmici za HSV postigao je pobjednički gol protiv Zwickaua, no nastavak polusezone je bio veoma loš, pa je drugi dio sezone proveo ponovo u Španiji, ovaj put u Las Palmasu.

Španski fudbal mu je više odgovarao, pa je tamo proveo sezonu i po nakon čega se kao slobodan igrač zaputio u slavni Milan koji duže vrijeme ne liči na evropskog velikana. Imao je veoma slabu minutažu u prvom dijelu sezone, pa je posuđen belgijskom Standard Liegeu za koji je odigrao 14 utakmica i upisao svega asistenciju.

To nije navelo čelnike Standarda da ga zadrže u svojim redovima, pa je proslijeđen u ekipu Heerenveena gdje je i počeo ovu sezonu. U holandskom šampionatu je rezerva i u četiri nastupa nije dobio više od 30 minuta na terenu dok je u Kupu postigao dva gola u dvije utakmice.

Ono što mu ide u prilog jeste da su mu ''tek'' 23 godine i da vrijeme i dalje radi za njega, no ukoliko bude nastavio sa dosadašnjim predstavama, jasno je da će se o njemu pričati kao o promašenom talentu evropskog fudbala.

Ko zna kako bi se situacija razvijala da je odabrao Bosnu i Hercegovinu, pitamo se, prenosi S1.


(Admir Oručević)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.