16.10.2019. 19:57
0
Najčudnija utakmica u historiji: Meč odigran bez navijača, TV publike i golova
U Pjongjangu je u utorak odigrana jedna od najčudnijih utakmica u historiji nogometa. U sklopu azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine susrele su se Sjeverna i Južna Koreja, susjedne države koje su službeno još u ratnom stanju. Utakmicu koja se završila sa 0:0 došao je da pogleda i FIFA-in predsjednik Đani Infantino (Gianni), koji je ostao razočaran onim što je vidio.

- Veselio sam se da vidim pun stadion u ovako historijskoj utakmici. Razočaravajuće je što nije bilo navijača na tribinama. Bili smo iznenađeni time, ali i problemima u vezi sa prijenosom utakmice te viza za strane novinare - rekao je Infantino u intervjuu za FIFA-ine službene stranice. 

Osim Infantina i njegovog tima te predstavnika delegacija Sjeverne i Južne Koreje, na utakmici, publike uopće nije bilo. Stranim medijima pristup je bio zabranjen, iz Seula je javljeno da su i južnokorejski mediji bili blokirani. Utakmica se nije prenosila na TV-u, a jedino se rezultatski mogla propratiti preko AFC-a (azijska varijanta UEFA-e), s vrlo ograničenim tekstualnim komentarima. Sjeverna Koreja obećala je u sljedećim danima svojim susjedima predati snimak utakmice u DVD formatu.

Članovi južnokorejske delegacije morali su, također, na ulasku u Sjevernu Koreju predati mobitele i sve ostale uređaje, a zanimljivo je kako je sjevernokorejska novinska agencija izvještaj s utakmice svela na jednu rečenicu:

- Utakmica koja se sastojala od napada i kontranapada, završila je bez pobjednika. 

Osim što nije bilo navijača ni prijenosa, nije bilo ni pogodaka. Susret se završio sa 0:0. Obje neporažene i bez primljenog pogotka u grupi H, selekcije su zadržale te statistike i nakon utakmice, dok Južna Koreja ostaje na vrhu sa 7 bodova, koliko ima i Sjeverna Koreja, zbog bolje gol-razlike nakon tri kola. Grupu H dijele s Libanom, Turkmenistanom i Šri Lankom. 

I dalje nisu dostupne detaljne statistike za ovu utakmicu, kao ni snimci, ali je pušteno nekoliko fotografija, u kojima u oči upadaju prazne tribine. Od dostupne statistike, znamo da su domaćini obavili samo jednu zamjenu, dok su Južnokorejci obavili sve tri te da su obje reprezentacije dobile po dva žuta kartona.

Bio je to prvi put u posljednjih 30 godina da se ove dvije reprezentacije susreću sjeverno od granice. Posljednjih godina, praksa je bila da se ti susreti igraju u Kini ili Japanu. 

- Za nas su sloboda medija i sloboda govora, naravno, najviši prioriteti, ali bi, s druge strane, bilo naivno misliti da možemo tek tako promijeniti svijet. Sigurno ćemo se nastaviti truditi da nogomet pozitivno utječe na Sjevernu Koreju, kao i na sve ostale države u svijetu - dodao je Infantino.

Sjeverna Koreja je posljednji put nastupila na Svjetskom prvenstvu 2010. u Južnoj Africi. Završili su tada posljednji u teškoj grupi s Brazilom, Portugalom i Obalom Slonovače. Osim toga, na SP su se kvalificirali još samo jednom, 1966., kad su dosegli četvrtfinale, gdje su izgubili sa 5:3 od Portugala. 

S druge stane, Južnoj Koreji nadolazeće Svjetsko prvenstvo bit će deseto zaredom ako se kvalificira. U Rusiji su prošle godine ispali u grupi, ali su ostavili trag pobjedom nad Njemačkom u posljednjem kolu, što je Njemačku poslalo kući. Najveći uspjeh im je sa SP-a 2002., kad su pred domaćom publikom završili četvrti.

(Alen Avdić)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.