1.10.2020. 20:04
0
Robert Lewandowski najbolji fudbaler u Evropi u sezoni 2019/2020.
Robert Lewandowski, napadač aktuelnog osvajača Lige prvaka Bayerna iz Minhena i reprezentativac Poljske najbolji je fudbaler u Evropi u sezoni 2019/20. godine u izboru Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

Lewandowski prestižnu nagradu ”UEFA Best Player in Europe” dobio je na svečanoj ceremoniji na današnjem žrijebu grupa Lige prvaka za sezonu 2020/21, održanoj u Genevi pod posebnim mjerama uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Glasovima članova žirija (32 trenera klubova koja su prošle sezone nastupala u Ligi prvaka i 55 novinara – po jedan iz svake zemlje članice UEFA) Lewandowski je do trofeja došao u užoj konkurenciji klupskog saigrača, golmana Nijemca Manuela Neuera, te Belgijanca Kevina De Bruynea iz Manchester Citya.

Drogbi nagrada predsjednika UEFA 
UEFA u saradnji sa Europa Sport Media (ESM) najboljeg fudbalera u Evropi bira od 2011. godine, a nagradu ”UEFA Best Player in Europe” dobijali su: Lionel Messi (2011.), Andres Iniesta (2012.), Franck Ribery (2013.), Cristiano Ronaldo (2014.), Lionel Messi (2015.), Cristiano Ronaldo (2016.), Cristiano Ronaldo (2017.), Luka Modrić (2018.) i Virgil van Dijk (2019.).

Prilikom današnjeg žrijeba grupa Lige prvaka specijalnu nagradu predsjednika UEFA Aleksandera Čeferina dobio je Didier Drogba. Afrikanac je tako postao prvi nekadašnji fudbaler koji je nagradu predsjednika UEFA dobio a da nije Evropljanin.

Pernille Harder najbolja fudbalerka Starog kontinenta 
Izabrani su i najbolji igrači i igračice UEFA Lige prvaka u prošloj sezoni po pozicijama u timu: Manuel Neuer (Bayern), Sarah Bouhaddi (Lyon) - golman, Joshua Kimmich (Bayern), Wendie Renard (Lyon) - odbrana, Kevin De Bruyne (Manchester City), Dzsenifer Marozsan (Lyon) - vezni red i Robert Lewandowski (Bayern), Pernille Harder (Wolfsburg/Chelsea) - napad.

Najbolji trener u konkurenciji muških ekipa u Evropi u sezoni 2019/20. je Hans-Dieter Flick (Bayern), dok je kod ženskih timova ova nagrada pripala Jean-Luc Vasseuru (Lyon).

Za najbolju fudbalerku u Evropi u sezoni 2019/2020. proglašena je Dankinja Pernille Harder (Wolfsburg/Chelsea).

 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.