22.1.2021. 12:36
0
Ko je Ivaylo Petev ? Kakva su očekivanja
Bugarski stručnjak Ivaylo Petev novi je selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Ivaylo Petev 45-godišnji stručnjak će na klupi našeg nacionalnog tima naslijediti Dušana Bajevića koji nas nije uspio odvesti na Evropsko prvenstvo. Rođen 9 Jula 1975. godine.
Moguće je naći tekstove u kojima govori da mu je Dino Merlin najdraži pjevač.

Petev je dobio bitku protiv brojnih bh. stručnjaka kao što su Faruk Hadžibegić, Mehmed Baždarević, Husref Musemić, Amar Osim…
Petev je treći stranac stranac na klupi Zmajeva nakon Roberta Prosinečkog i Miroslava Blaževića, a ukupno 12. selektor u historiji reprezentacije BiH.

Ovo će Ivaylo Petevu biti drugi selektorski angažman u karijeri, nakon što je ranije vodio reprezentaciju Bugarske, najuspješniji je bio s Ludogoretsom koji je po prvi put u historiji uveo u 1. ligu i kasnije osvojio pet trofeja.

S druge strane, vodio je i Dinamo, Omoniju, AEL Limassol,  Al Qadisiyah, Jagielloniju...

AEL je zatekao na sedmom mjestu i na kraju došao do zadnjeg kola da se bori za titulu.
Pored toga kao prednost dodaje mu se provedeno vrijeme u FC Barcelona, Valencia CF i RCD Espanyol.

Ivaylo Petev Petev poznaje naš jezik perfektno, uz to poznaje naše igrače.

Najuspješniji selektor u historiji reprezentacije BiH – Safet Sušić poželio je dobrodošlicu Bugarinu, ali je istaknuo i kako smatra da je Fudbalski savez BiH trebao dati priliku domaćem stručnjaku u trenutnoj situaciji.


Ako se Petev pokaže kao promašaj, čemu se možemo nadati ako znamo da će se selektor birati po ovom istom sistemu kao sada?

“Mi smo od početka, kako Bosna postoiji, zaista imali sreću. Imali smo zaista dobre generacije, dvije super generacije. Generacija koju sam ja trenirao i ona prije toga. Sada više tih igrača nema, kvalitet je opao i ne možeš se više osloniti na samo jednog Džeku ili Pjanića. Mi nemamo ekipu u ovom trenutku, naše ambicije trebaju da budu da smo na nivou ovih reprezentacija oko nas, a tu ne računam na Hrvatsku i Srbiju. Da budemo na nivou Rumunije, Bugarske, Mađarske, Grčke… Ne treba gledati previše daleko i visoko. Nemamo mi reprezentaciju, nemamo igrače, naša liga je vrlo slaba, infrastruktura je vrlo loša. Prema tome kako možemo da imamo super reprezentaciju. U kojem to sportu mi imamo vrhunsku reprezentaciju? Treba biti i malo skromniji u nekim razmišljanjima”, istaknuo je Sušić za N1 u jednom od pitanja u vezi novog selektora.


Povjerenje svih nas može dobiti samo rezultatima. Kakvo iskustvo i šta nas očekuje najbolje će pokazati vrijeme i rezultati koje ostvari sa našom reprezentacijom, mi ćemo biti otpimistični nadati se boljim plasmanima i rezultatima.

Novinar: Alen Bećirević

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.