2.3.2021. 15:55
0
Kad su mnogi očekivali njegov pad, Dijamant se vratio i počeo obarati rekorde
Kapiten BiH i napadač Rome, Edin Džeko, pokazao je ogromnu mentalnu snagu nakon svega što mu se izdešavalo u Rimu u posljednjih nekoliko sedmica.
Osim golgeterskih sposobnosti u koje već odavno niko ne sumnja, kapiten BiH Edin Džeko ovih dana pokazao je i jednu svoju drugu stranu, možda i najbitniji faktor koji treba da ima svaki uspješan sportista – mentalnu snagu.

Kao što znamo, našem napadaču je prošlog mjeseca nakon sukoba s trenerom Paulom Fonsecom, oduzeta kapitenska traka, Dijamant je završio na tribinama, a veliki dio navijača Rome se okrenuo protiv njega zbog loših igara u tom periodu, ali još više zbog činjenice, kako su pojedini navijači, ali i novinari u Italiji, naglašavali „da se nije pokazao kao neko ko je zreo za kapitena Rome jer nije preuzeo ulogu vođe onda kad je to najviše trebalo“.

Pritisak navijača

Očekivalo se da Džeko dodatno padne u formi (u aktuelnoj sezoni postigao je sedam golova) i da to bude definitivan kraj njegove karijere što se Rome tiče. Međutim, tamo gdje je stao prije kazne Edin je nastavio nakon što je Fonseca uspio nekako natjerati samog sebe da ga vrati u prvi tim.

Dakle, nakon što je u nekoliko utakmica ušao s klupe, malo pomalo Džeko se donekle uspio pomiriti sa Fonsecom, koji sigurno nije ostao imun ni na proteste navijača koji su željeli da se odnosi relaciji trener – igrač što prije riješe jer klub najviše trpi, pokazavši tako da i pored činjenice da su ljuti na pomenuti dvojac, nisu zaboravili koliko je naš napadač važna karika u igri Rimljana.

Čim se vratio u prvi tim u ulozi startera Dijamant je odmah pokazao da nije baš pametan potez udaljiti ga iz ekipe. Otišao je s Romom na gostovanje kod Brage u okviru Evropske lige, i zatresao mrežu Portugalaca u pobjedi svog tima 2:0. 

Razlog više za slavlje Džeko je imao u činjenici da je ovim pogotkom postao najbolji strijelac u historiji kluba iz Rima kada su u pitanju utakmice Kupa UEFA odnosno današnje Evropske lige. S 13. golom na vječnoj listi golgetera pretekao je Nijemca Rudija Vollera, koji je decenijama držao rekod sa 12 postignutih golova. 

Potom je ponovo ušao s klupe na gostovanju kod Beneventa gdje je Roma odigrala samo 0:0, a onda je u Rimu gostovala Braga i Džeko je bio starter i ponovo pogodio u pobjedi 3:1. 

I ponovo je imao razloga za ogromno zadovoljstvo jer je uspio nešto zbog čega će ostati upisan u historiji kluba. 

Naime, bio mu je to 29. evropski pogodak za Romu kojim je prestigao legendarnog Francesca Tottija (što je opet posebna draž u svemu tome), koji je držao raniji rekord s 28 golova. 

Za one koji ne znaju, gol protiv Brage u Rimu bio mu je ukupno 116. u dresu Rome i treći je strijelac u historiji kluba iza Francesca Tottija (zabio (ne)dostižnih 307 golova), i drugoplasiranog Roberta Pruzza koji je stao na 138 golova. 

Interesantan je i podatak da je Dijamant u 36 nastupa u 2020. postigao 16 golova, što ga čini najboljim strijelcem kluba sa Olimpica u prošloj godini. I sve to sa svoje 34 godine.
Zbog povrede Edin je propustio duel u Rimu protiv Milana proteklog vikenda, a Rossoneri su odnijeli sva tri boda sa Olimpica (1:2).

Karakter

Jasno je da Roma s njim i bez njega, nebitno da li bio kapiten ili ne, nije ista ekipa. Džekina povreda nije teže prirode, on se uskoro ponovo očekuje na terenu, a svakako posebno raduje psihičko stanje Džeke jer kao kapiten u A-selekciji BiH, koju čekaju avanture s novim selektorom Petevom na klupi, samo ovakav, čvrst i karakteran Edin može pomoći Zmajevima da lakše prebrode sve negativnosti koje su nas pratile tokom posljednjeg ciklusa. 
Ali, i da pomogne mladim novajlijama u timu da se lakše prilagode nekom novom vremenu i ciklusima koji su pred našim najboljih fudbalerima.

Kapitensku traku u državnom timu, realno, teško je u ovom trenutku zamisliti na ruci nekog drugog igrača. 

Jer, nisu samo iskustvo i godine bitne u ocjenjivanju nekog da li zaslužuje kapitensku traku. 

Činjenica da je najbolji strijelac u historiji BiH, da ima tri titule prvaka iz „liga petice, da je bio dva puta najbolji strijelac „liga petice“, da je jedini fudbaler na svijetu koji je postigao više od po 50 golova u tri „lige petice“ i tako dalje.., više  su nego dovoljna postignuća na koja se trebaju ugledati mladi fudbaleri u Romi, a pogotovo reprezentativci BiH, od kojih tek očekujemo da preuzmu na sebe teret u reprezentaciji.


NOVINAR: Mirza Kadić.

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.