19.5.2021. 19:25
0
Velež u najpovoljnijem položaju ukoliko kandidati za Evropu budu izjednačeni po broju bodova
Vrlo lako se može dogoditi da dvije ekipe budu imale izjednačenu bodovnu bilancu na kraju, a možda čak i tri.
Borac i Sarajevo dvije su ekipe koje su dosad osigurale evropska takmičenja, a pošto su te dvije ekipe i u finalu Kupa jasno je da će u Evropu četiri prvoplasirana kluba premijerligaške tabele.

Za dvije preostale pozicije bore se tri ekipe , jer Tuzla City ima samo teoretske izglede. Velež ima dva boda više (55) u odnosu na Zrinjski i Široki Brijeg (53), piše SC Sport.

Vrlo lako se može dogoditi da dvije ekipe budu imale izjednačenu bodovnu bilancu na kraju, a možda čak i tri. U slučaju da Široki i Zrinjski završe izjednačeni, kao što su sada, Široki Brijeg je u prednosti jer ima dvije pobjede u međusobnim ogledima, a Zrinjski jednu, piše Bljesak.

Velež je bolji od Širokog (dvije pobjede, remi), ali zanimljivo je kada se gleda međusobni ogled Veleža i Zrinjskog. Mostarske ekipe posve su izjednačene (pobjeda, remi, poraz) i imaju gol razliku 4:4. Međutim, Velež je u prednosti zbog stavke u propozicijama takmičenja, a koja se tiče gola u gostima.

“Ako je zbir bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka, s tim što pogodak u gostima vrijedi dvostruko”, stoji među ostalom u propozicijama PLBiH.

U tom slučaju Velež je u prednosti jer je zabio dva gola u gostima, no ovo pravilo ima nelogičnosti jer se igra trokružno, pa ekipe nisu u ravnopravnom položaju, jer je Zrinjski imao dvije domaće utakmice, a uz to Velež dvije šanse da zabije gol u gostima, navodi dalje Bljesak.

Ako sve tri ekipe budu izjednačene, onda se pravi nova mini-tabela gdje se uzimaju samo rezultati iz međusobnih ogleda. U tom slučaju Široki je najslabiji, jer ima jedan primljeni pogodak više.

Međusobni susreti kandidata za Evropu:

Zrinjski – Velež 3:1

Zrinjski – Velež 1:1

Velež – Zrinjski 2:0

Velež – Široki Brijeg 2:1

Široki Brijeg – Velež 0:2

Široki Brijeg – Velež 2:2

Široki Brijeg – Zrinjski 1:0

Široki Brijeg – Zrinjski 2:1

Zrinjski – Široki Brijeg 2:1

Mini-tabela:

1. Velež 3 2 1 10:7 11

2. Zrinjski 2 1 3 7:8 7

3. Široki Brijeg 2 1 3 7:9 7

(Mirza Kadić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.