15.7.2021. 22:52
1
Konferencijska liga: Sarajevo i Široki Brijeg iznenađujuće elimisani, Velež spasio čast bh. fudbala
Nogometaši Veleža plasirali su se u drugo pretkolo Uefine Konferencijske lige nakon što su u uzvratu svladali sjevernoirski Coleraine 2:1. Identičan rezultat bio je i prije sedam dana na Grbavici.

Domaći su u večerašnjoj utakmici poveli u 33. minuti preko Shevlina, a Velež je uzvratio u nastavku golovima Brandaa u 54. i Anđušića u 71. minuti susreta.

Sljedeći protivnik Rođenima je AEK iz Atene. Prva utakmica igra se već za sedam dana, a Velež će Grke ugostiti u Sarajevu na Grbavici.

Fudbaleri Sarajeva večeras su na Koševu ugostili ekipu Milsamija iz Moldavije u revanš susretu prvog pretkola Konferencijske lige, nakon što je prvi duel okončan rezultatom 0:0. Sarajevo je s obzirom na prikazano u prvom duelu bilo apsolutni favorit, a tako se i postavilo od početka ove utakmice, te je u formaciji 3-4-3 nastojalo da dominira i što prije dođe do gola.

Sarajevo je od početka meča bilo dosta bolji tim, a zaprijetilo je već u petoj minuti preko Tina Sušića, no njegov udarac je zaustavio protnivčki čuvar mreže Timbur. Stvorilo je Sarajevo još nekoliko polušansi u prvoj fazi utakmice, a u 10. minuti je blokiran prvo Fanimo, a potom i Đokanović. 

I u narednim minutama trajala je dominacija Sarajeva, ali postajalo je već evidentno da ekipi fali rutine u igri, naročito u završnici. Izostanak kvalitetnog posljednjeg pasa počeo je polako unositi i nervozu u igru Sarajeva, a gosti su to kaznili praktično iz jedine prave šanse u prvom dijelu.

Igrala se 19. minuta kada Pidro naivno ispada u duelu sa Antoniucom, a potom još veću grešku pravi golman Adnan Kanurić, koji prima jako naivan gol i gosti dolaze do vodstva koje apsolutno mijenja tok utakmice. Neiskusna i neuigrana ekipa Sarajeva ide iz greške u grešku, iako bez problema drži posjed lopte i sve podsjeća na neke ranije eliminacije Sarajeva u evropskim takmičenjima.

Velkoski je u 28. minuti odlično uposlio Fanima, a ovaj iskosa izlazi pred golmana Timbura, no ne uspijeva zatresti njegovu mrežu. Potom udarac Đanija Salčina sa distance nije dovoljno dobar i Timbur loptu hvata bez problema. Do kraja prvog dijela, gosti su nakon jedne konfuzne intervencije odbrane Sarajeva stvorili još jednu šansu, ali lopta je na kraju izbačena ispred gola Sarajeva.

Trener Sarajeva Goran Sablić reagovao je i već na poluvremenu zamijenio Velkoskog i Salčina Varešanovićem i Dervišagićem. Na momente se činilo da će se Sarajevo uspjeti trgnuti iz letargije, a živahno su djelovali i Dervišagić i Varešanović koji su ušli sa klupe, no Sarajevo je bilo jako daleko od šesnaesterca gostiju i nije uspijevalo ozbiljno da zaprijeti.

Ponovo je najbliži golu bio Matthias Fanimo, čiji je udarac sa distance izblokiran, u situaciji kada je mogao probati da proigra nekog od svojih saigrača. Vrijeme je curilo, a navijači su Sarajevu nastojali dati krila i odličnim su navijanjima podsjetili na vremena kada su stadioni bili u kontinuitetu puni, a i igrači su im to vratili, ako ničim, onda makar borbenošću.

No, do posljednjih deset minuta meča se došlo, a Sarajevo nije uspjelo postići pogodak. Bilo je sve manje vremena i sve manje nade za Sarajevo da može doći do nastavka takmičenja. Jedinu šansu za Sarajevo imao je Kenan Dervišagić koji je traljavo šutirao.

Do kraja meča promjene nije bilo, pa je Sarajevo potpuno razočaralo i šokantno je eliminisano od moldavskog tima.

Ništa bolje nije prošao ni Široki Brijeg koji se oprostio od UEFA-ine Konferencijske lige nakon teškog poraza od Vllaznije u Albaniji rezultatom 3:0, iako je tim s Pecare u prvom susretu ostvario veliku pobjedu i imao prednost od 3:1.

Nakon prvih 45 minuta nije bilo pogodaka, a ni pravih šansi na obje strane. Igralo se većinom na sredini terena uz puno prekršaja i grešaka, a na pauzu se ipak otišlo s počenih 0:0.

Ipak, već u prvom napadu u drugom poluvremenu domaći tim je došao u vodstvo. Strijelac gola je bio Đurđević nakon centaršuta Gurishte s desne strane, nakon čega je uslijedilo veliko slavlje domaćih navijača. Ubrzo nakon toga sudija je prekinuo utakmicu zbog nedoličnog ponašanja domaćih navijača, ali je nakon 10 minuta ipak vratio igrače na teren.

Imami je u 62. minuti anulirao prednost Širokog Brijega iz prvog meča i pogodio za 2:0, da bi veliko slavlje domaćim navijačima donio Đurđević drugim golom u 79. minuti kada je rutinski riješio situaciju jedan na jedan s golmanom.

U finišu meča su gosti s Pecare pokušali doći do jednog gola i eventualnih produžetaka, ali u tome nisu uspjeli pa su na kraju doživjeli težak poraz i završili učešće u UEFA-inoj Konferencijskoj ligi.

(Ajdin Balićevac)

1
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.