26.5.2022. 14:57
0
Portugalska vlada odobrila zahtjev Romana Abramoviča
Portugalska vlada u četvrtak je odobrila prodaju nogometnog kluba Chelsea u vlasništvu Romana Abramoviča, koji ima i portugalski pasoš.

Odobrenje za prodaju su prethodno dali Premier liga i britanska vlada, međutim isto je to, zbog sankcija Rusiji, morala učiniti i portugalska vlada. Godine 2021., Abramovič je dobio portugalsko državljanstvo.

“Dva tijela, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo financija, dali su zeleno svjetlo na zahtjev Romana Abramoviča za prodaju u humanitarne svrhe, omogućivši engleskom klubu da izvrši transakciju“, navodi se u priopćenju portugalske vlade. U priopćenju se dodaje da je odluka donesena nakon jamstava britanskih vlasti da će sav prihod biti uplaćen u humanitarne svrhe te da Abramović neće imati izravnu ili neizravnu korist, budući da je pod sankcijama Evropske unije.

Konzorcij predvođen američkim milijarderom Toddom Bolijem kupit će Chelsea za 4.25 milijardi funti. Prihod od prodaje ide na zamrznuti račun koji kontrolira britanska vlada i bit će doniran za humanitarnu pomoć Ukrajini.

Abramovič je morao prodati klub zbog navodnih veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i vojne intervencije u Ukrajini. Nekoliko dana nakon početka rata, 24. februara Abramovič je klub najavio prodaju.

Britanska vlada uvela mu je sankcije 10. marta, ali je Chelseaju dala posebnu radnu dozvolu za nastup koja ističe 31. maja. Abramovič će tako nakon 19 godina prestati biti vlasnik londonskog kluba koji je za to vrijeme osvojio 21 trofej, uključujući pet naslova Premier lige i dvije Lige prvaka.

(A. Balićevac)

 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.