17.9.2022. 8:12
0
Željo protiv Sloge slavi 101. rođendan
Fudbaleri Željezničara u 11. kolu Premijer lige BiH dočekat će ekipu Sloge Meridian iz Doboja, no ova utakmica neće biti obićna ligaška utakmica. Naime, Plavi iz Doline Ćupova danas slave 101. rođendan.

Tog 17. septembra 1921. godine fudbalski klub Željezničar je odigrao prvu zvaničnu utakmicu, i to protiv tada jedne od najpoznatijih fudbalskih ekipa na teritoriju BiH, ekipe SAŠK Napredak, te većina ovaj datum smatra rođendanom jednog od najboljih fudbalskih klubova u BiH, FK Željezničar. Ideju o osnivanju  fudbalskog kluba "Željezničar", mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević, koji je rođen i odrastao u centru grada na Mejtašu, u Čekaluši, predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju mašinovođi, Ludvigu Lepleu.

Uz Stjepana Katalinića, oni formiraju inicijativni odbor, iz čijeg jezgra nastaje i prva uprava kluba, na čijem čelu se našao diplomirani inžinjer građevinarstva, Austrijanac po rođenju, Mađar po narodnosti, Hinko Tegzeš. U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzecirz, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu – prvi grb kluba.

Dimitrije Dimitrijević je pogotkom na utakmici protiv Napretka postao igrač koji je postigao prvi zvanični pogodak u historiji kluba. 

Iz Želje su pozvali navijače da ispune tribine, igrači najavljuju pobjedu kao rođendanski poklon, pa se na Grbavici očekuje fešta ukoliko obećano ispune. 

Utakmica se igra u nedjelju od 19 sati.

(A. Balićevac)

 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.