1.2.2023. 20:35
0
Iz BiH u Njemačku prošle godine otišla 462 fudbalera
Međunarodna fudbalska federacija FIFA od 1. jula 2020. godine kroz svoj TMS prati međunarodne transfere fudbalera amatera, baš kao što je slučaj i s profesionalnim igračima.

Amaterske transferne aktivnosti su, pokazao je izvještaj FIFA-e za 2022. godinu, brzo nadmašile one profesionalne. Tako je prošle godine dvostruko više bilo amaterskih nego profesionalnih transfera, a ukupno 49.238 igrača amatera napustilo je svoj nacionalni Savez i pridružilo se novom klubu u inostranstvu.

Zbog ruske agresije brojni ukrajinski fudbaleri amateri iz Ukrajine skrasili su se u drugim zemljama. U Njemačku ih je otišlo 2.061, u Poljsku 1.387, a u Češku 704.

Podaci FIFA-e pokazuju da su odlasci iz Bosne i Hercegovine u Njemačku itekako zastupljeni. Prošle godine su 462 fudbalera amatera otišla u ovu, za mnoge obećanu zemlju.

U rangu s BiH je i Hrvatska iz koje su u Njemačku otišla 423 fudbalera s amaterskim ugovorima.

Među top 10 su transferi iz Poljske u Njemačku, iz Francuske u Švicarsku i Belgiju, iz Belgije u Francusku, iz Njemačke u Austriju....

Prema pravilniku Fudbalskog saveza BiH igrač amater je igrač koji za svoju fudbalsku djelatnost nije plaćen više nego što iznose troškovi koje je on stvarno imao. Klubovi prvih i drugih liga moraju imati zaključene amaterske ugovore s igračima, a ako postoji volja obje strane, klubovi mogu s igračima zastupiti profesionalni ugovor.

Troškovi puta i smještaja, kada klub odlazi na takmičenje i pripreme, troškovi pojačane ishrane, troškovi radne i sportske opreme i troškovi putovanja su troškovi koje je klub dužan izmiriti igraču amateru.

Vrijedi istaknuti da je za mnoge igrače amatere fudbaler sporedna djelatnost, jer po pravilu se bave nekim drugim poslovima.

(A. Balićevac)

Njemačka
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.