18.4.2023. 8:49
0
Fudbaler udario glavom u betonski zid, a onda je krenuo pakao
Alex Fletcher, napadač engleskog niželigaša Bath Cityja, teško je stradao na utakmici s Dulwich Hamletom u novembru prošle godine.

Ovaj je 24-godišnji nogometaš glavom udario u betonski zid koji se nalazio neposredno pokraj terena. Nakon operacije pet dana bio je u komi.

Najgori scenarij

Njegova je porodica za to vrijeme prolazila kroz teško i neizvjesno iščekivanje. Na sreću, Alex se probudio i izbjegao najgori scenarij.

“Hirurg koji me operisao rekao im je da čak i ako preživim operaciju, za što su bili mali izgledi, možda neću biti ista osoba.

Isto tako, postojala je mogućnost da neću moći hodati, kao i da se možda neću sjećati svoje porodice”, ispričao je Fletcher za BBC.

Njegov slučaj podsjeća na onaj nesretnog i nikad prežaljenog hrvatskog nogometaša Hrvoja Ćustića, koji je 2008. u dobi od 24 godine preminuo od posljedica udarca glavom u betonski zid na zadarskim Stanovima, prenose Sportske novosti.

Naime, Fletchera je suparnički igrač prilikom sprinta uz aut crtu nenamjerno gurnuo na reklame pokraj terena. Alex je glavom udario u betonski zid za kojeg su reklame bile učvršćene.

Jedina misao

“Jedina misao bila mi je “ostani budan”. Da je bilo suprotno, vjerovatno bi sve bilo gotovo. Imao sam pretjeran osjećaj “moram zaspati”. Osjećao sam se jako pospano.

Glavni cilj za mene u tom trenutku bio je održati se budnim uz ljekarski tim, igrače i trenera”, rekao je Fletcher.

On je svijest izgubio po dolasku u bolnicu. Nakon nesreće je stalno bio u istom položaju. Nije se mogao micati niti komunicirati. Tek je kratko rekao da ga jako boli glava.

Njegov je hirurg kasnije komentirao kako je Alexova ozljeda bila sličnija posljedicama motociklističke nesreće nego sportskoj ozljedi.

Iscijedili su mu tekućinu iz mozga. Tokom operacije su mu odstranili dio lobanje i neke kralješke zbog otekline na mozgu.

Učio hodati
Morao je ponovno naučiti hodati. Sada pati od vrtoglavice. Još uvijek ne čuje na lijevo uho.

Jedan od navijača Bath Cityja pokrenuo je stranicu za prikupljanje pomoći. Prikupio je iznos od 18.000 funti.

Fletcher je dobio brojne poruke podrške znanih i neznanih:

“Javio mi se i engleski selektor Gareth Southgate te mi je poželio sve najbolje za moj oporavak. Upravo sam tada bio napustio intenzivnu njegu i njegov mi je video doista donio dobro raspoloženje”.

Strašna nesreća koju je preživio Fletchera je motivirala na akciju. U saradnji sa sindikatom Udruženja profesionalnih nogometaša nastoji promijeniti propise koji se tiču sigurnosti igrača.

“Odmah sam rekao da ne želim da se to dogodi bilo kome drugome. Ne želim da moji saigrači idu na igrališta ili stadione gdje postoji rizik da stradaju na sličan način.

Puno se brine o sigurnosti navijača, no ne toliko i o sigurnosti igrača”, kazao je Fletcher.

Želio bi se vratiti nogometu. Međutim, svjestan je da je to toga dugačak put. U međuvremenu će pred oltar. Sa zaručnicom Ellie Pitocco je u vezi od 13. godine. Veliki datum je 28. maj.

“Jednostavno nemam riječi kojima bih opisala koliko mi Alex znači. Mislim da će to biti veoma emocionalan dan za mnoge ljude”, rekla je Ellie.


(Admir O.)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.