26.12.2023. 10:27
0
Znate li zašto Englezi igraju na "Boxing day" i odakle ta tradicija?
FOTO: ilustracija
?Engleska Premijer liga je najjače ligaško fudbalsko takmičenje na svijetu i upravo se u njoj igra najzanimljiviji dio sezone - popularni "Boxing day". Dok većina prvenstava miruje i ima pauzu, u Engleskoj gledamo utakmice i to tradicionalno na dan nakon Božića.

Termin "Boxing day" nastao je sredinom 19. vijeka, kada su bogati gospodari slugama dan nakon Božića uz poklon davali i slobodan dan. To je postalo poznato kao "Christmas Box" pa je dan iza Božića prozvan "Boxing Day". To je jedna od teorija i najsmislenija je.

Prošlost duga preko 100 godina, sada je tradicija jer organizovale su se tada utakmice lokalnih rivala, a sada susreti najjače lige svijeta.

Timovi Šefilda i Halama odigrali su prvu utakmicu nekih klubova u istoriji baš 26. decembra 1860. godine, a najposebniji "Boxing day" je bio onaj iz 1963. godine kada je na 10 utakmica postignuto čak 66 golova.

U engleskoj fudbalskoj tradiciji, "Boxing day" je važan i zbog toga što se uzima kao bitna tačka za timove koji se bore za titulu prvaka. Trenutno je vodeći Arsenal koji ima 40 bodova, Liverpul i Aston Vila imaju po bod manje, a slijede na četvrtom i petom mjestu Totenhem i Mančester Siti s 36 odnosno 34 boda.

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.