25.4.2016. 18:07
0
Pogledajte zašto ne možete prevariti aparate sa pogrešnim kovanicama
Mudri su proizvođači aparata doskočili i onima koji su znali nehotice prevariti kupca i zaglaviti već plaćeni artikl. Samoposlužni aparati, barem ove novije generacije, ne daju se više tako lako prevariti.

Zapravo je to postala gotovo nemoguća misija, pa ukoliko ste se ikada pitali u čemu je vic, kako aparati tako uspješno raspoznaju ubačene predmete, eto videa u kojemu je sve rečeno.

Naime, onoga trenutka kada ubacite kovanicu, aktiviraju se dva mehanizma. Senzori prvo izmjere veličinu onoga što ste ubacili, a elektromagneti vrstu metala, piše Avaz.

Ukoliko je sve u redu, mehanizam će kovanicu pogurati u pripadajući red, dok će lažnjake naprosto pustiti kroz sporedni kanal da padnu. 

Ali nije ni to sve što noviji samoposlužni aparati znaju. Sjećate li se onih u kojima se već plaćeni artikal znao zaglaviti? E, i tome su u međuvremenu mudre glavice doskočile.

Danas se jednom nakon poslane narudžbe aktivira deset redova infracrvenih linija, pa ako kroz njih ništa ne prođe, mehanizam shvati da je nešto pošlo po zlu i da mora ponovo aktivirati oprugu.


Anesa Agović

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.