14.12.2021. 15:40
0
Apple se približava tržišnoj vrijednosti od 3 triliona dolara
Tržišna vrijednost kompanije Apple Inc (AAPL.O) u ponedjeljak se kretala ispod granice od 3 triliona dolara, nakon zapanjujućeg niza u protekloj deceniji koji ju je pretvorio u najvredniju kompaniju na svijetu.

Dionice kompanije pale su za nešto više od 2% u ponedjeljak i zatvorile su se na 175,74 dolara, preokrenuvši ranije dobitke zbog kojih su se približile cijeni od 182,86 dolara potrebnoj da zabilježe tržišnu vrijednost od 3 biliona dolara, šrenosi agencija Reuters.


Appleove dionice porasle su za oko 11% prošle sedmice, produžujući svoju dobit od više od 30% od početka godine jer su investitori i dalje uvjereni da će potrošači u flush-u nastaviti plaćati najviše dolara za iPhone, MacBook i usluge kao što su Apple TV i Apple Music. Marš proizvođača iPhonea sa 2 biliona na skoro 3 biliona dolara u tržišnoj vrijednosti trajao je 16 mjeseci, jer je predvodio grupu megacap tehnoloških kompanija kao što su Alphabet Inc (GOOGL.O) i Amazon.com Inc (AMZN.O) koje su imali koristi od ljudi i preduzeća koji su se u velikoj meri oslanjali na tehnologiju tokom pandemije.



Poređenja radi, Appleov prelazak sa 1 bilion na 2 biliona dolara trajao je dvije godine.

"Sada je to jedna od najbogatijih kompanija na tržištu, što pokazuje dominaciju američke tehnologije u svijetu i koliko su investitori sigurni da će ona ostati u Appleovim rukama", rekao je Brian Frank, portfolio menadžer u Frank Capitalu koji je prodao njegova dugogodišnja pozicija u Appleu 2019. godine kako je vrijednost dionica porasla. "Čini se da su dionice imale cijenu u svim mogućim dobrim ishodima."



Među novim linijama prihoda koje investitori očekuju su mogući Apple Car, uz rast u kategorijama usluga kao što su aplikacije i TV koji su i dalje daleko ispod 65% prihoda kompanije ostvarenih prodajom iPhonea, rekao je Daniel Morgan, viši portfolio menadžer u Synovusu. Trust Company.

Velike dionice tehnologije porasle su ove godine, a investitori su iskoristili sve veću potražnju za proizvodima baziranim na oblaku dok su kompanije prešle na hibridni model rada, a potrošači nadogradili svoje uređaje. Nasdaq 100 (.NDX), koji je najveći u velikim kompanijama kao što je Apple, ove godine je porastao za skoro 26%, dok je širi S&P 500 indeks porastao za otprilike 24%.



Pojava tehnologija kao što su 5G, proširena stvarnost/virtuelna stvarnost i umjetna inteligencija također može pomoći Appleu i drugim velikim tehnološkim dionicama bogatim gotovinom da ostanu u naklonosti investitora jer globalna ekonomija ostavlja iza sebe pandemiju koronavirusa, a pritisci u lancu opskrbe olakšavaju.



(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.