29.1.2016. 14:19
0
Tajni sastojak salate koji poboljšava vid
Sljedeći put kad budete pripremali salatu obavezno stavite i ovaj sastojak.
Istraživači sa Univerziteta Purdue otkrili su da dodavanje kuvanog jaja salati povećava apsorpciju beta karotena iz povrća do 500 posto. Beta karoten je biljni pigment koji se nalazi se u voću i povrću u svim nijansama od žute i narandžaste do tamnozelene boje, pa je sastavni dio mrkve, dinje, jabuke ili spanaća.

Dnevno bi trebalo da unosite minimalno 10 miligrama ovog antioksidansa, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, a većina osoba unosi tek petinu tog iznosa.

Beta karoten je važan jer djeluje kao zaštita od slobodnih radikala koji dovode do nastanka brojnih bolesti, pomaže u stvaranju melanina, štiti kožu od UV zračenja, a povrh svega poboljšava vid, spriječava noćno sljepilo i osjetljivost na svjetlost.

Valja napomenuti da salata sa kuvanim jajem ima i dodatne prednosti, jer je riječ o niskokaloričnoj, a visokohranjivoj bjelančevini, koja je bogata gvožđem i drugim mineralima i vitaminima.

"Za apsorpciju beta-karotena iz voća i povrća važne su masti iz žumanca, pa konzumacija samo kuvanih bjelanaca neće postići željeni efekat", ističe autor studije Campbell.

Još više beta-karotena možete apsorbovati iz hrane ako u salatu dodate i neke druge izvore nezasićenih masnih kiselina kao što je avokado ili maslinovo ulje.

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.