Potrebno:
4 glavice crnog luka
3 čena bijelog luka
2 šargarepe
2 lovorova lista
600 g krupnog bijelog graha
2 kašike mljevene paprike
100 g mljevenih badema
8 paprika babura
biber
so
Priprema:
Crni luk i šargarepu očistiti i isjeći na kockice, bijeli luk sitno isjeckati.
U veći lonac sipati grah, preliti ga vodom da ogrezne i kuhati dok ne proključa.
Potom ga procijediti od suvišne tečnosti, pa naliti novom mlakom vodom, ubaciti polovinu sjeckanog crnog luka, bijeli lik, šargarepu i lovorov list. Kuhati dok grah ne omekša.
Omekšao grah procijediti, a tečnost od kuhanja sačuvati.
Posebno u tiganju propržiti ostatak crnog luka da postane staklast. Dodati mljevenu papriku i začine po ukusu i promiješati. Sjediniti s obarenim pasuljem, dodati mljevene bademe i promiješati.
Vrhove babura paprika odsjeći, pa unutrašnjost očistiti od sjemena i napuniti filom od graha.
Preostali grah preručiti u nauljenu vatrostalnu činiju, pa utisnuti u njega punjene paprike. Sipati malo supe od graha kako bi se razrijedio i staviti da se zapeče.
(CDM/Alen Avdić)