13.4.2016. 12:43
0
Recept za štrudlu koji će sve sladokusce oduševiti
Iako postoji veliki broj recepata za štrudle sa makom ili orasimo, ?nije moguće da napravite štrudlu koja je mekana i koja vam se topi u ustima. Ukoliko ste prije pravili štrudle prema receptima, pa svejedno ne ispadne, onako kako ste zamislili, onda vjerovatno niste imali pravi recept.

Za rješenje vašeg problema donosio vam recept koja je pripremu ove poslastice dovela do savršenstva. Ona se zove se Tanja Radosavljević, autorka je bloga „U džaku brašna“ i do tančina nam je objasnila kako se pravi savršeno tijesto za ovaj starinski kolač. Pratite njene savjete i dobićete ukusnu štrudlu, meku kao duša.

Kako se pravi najbolje tijesto
Za tijesto vam je potrebno 480–500 g brašna (ako je T 500, onda manje, T 400 ide više), 130 g masti, 1 kesica suhog kvasca, 1 kašikica šećera, 250 ml mlijeka, 60 g šećera i tri prstohvata mljevenog kardamoma.

Malo podgrijte mleko, pa odvojite dio i u njemu razmutite suhi kvasac sa kašikicom šećera, zatim ostavite da naraste. U ostatak mleka sipajte mast i miješajte dok se ne rastopi, a u vanglici prosijte brašno, dodajte so, šećer i kardamom, te dobro izmiješajte.
Nakon toga, napravite udubljenje u sredini, sipajte mlijeko s mašću i malo umutite kašikom. Dodajte kvasac, promiješajte, pa ga pet minuta mutite mikserom sa nastavcima za tijesto.

Umiješeno testo izručite na podlogu i podijelite ga na dva dijela. Oblikujte jufkice, ostavite ih nekoliko minuta da odstoje, pa ih oklagijom razvucite u kvadrate veličine 30 x 30 cm. Kore ravnomjerno premažite nadjevima, smotajte štrudle i prebacite ih u pleh obložen pekarskim papirom. Vodite računa da sastavi tijesta budu na dnu, prekrijte ih krpom i ostavite da rastu 45 minuta.

Na kraju umutite žumance sa malo vode, da ne bude previše rijetko, pa time premažite študle. Pecite ih na 200 stepeni 30–45 minuta.
 
Fil od maka
200 g sveže samljevenog maka,
80–100 ml mlijeka,
3 kašike šećera u prahu,
1 kesica vanilin šećera,
20 g putera

Priprema
Pomiješajte mak, šećer u prahu i vanilin šećer, a u šerpici zagrijte mlijeko da bude vrelo i u njemu rastopite puter, zatim vrelim mlijekom prelijte mak, pa dobro izmiješajte. Filujte kad se ohladi.
 
Fil od oraha
Potrebno je
200–230 g mljevenih oraha,
80–100 ml mleka,
3 kašike šećera u prahu,
20 g putera

Priprema
Pomiješajte orahe i šećer u prahu. Mlijeko zagrijte da bude vrelo, te u njemu rastopite puter. Na kraju time prelijte orahe i dobro izmiješajte.

Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.