5.5.2016. 16:47
0
Brzi recept za kolač od mrkve i čokolade koji morate probati
Voće i slatko duet je koji brojni obožavaju, ali ovu ljubav u krugovima brojnih slatkoljubaca usudila se prekinuti mrkva.

Ova zdravo povrće odlična je u kombinaciji s čokoladom i pruža okus za čije prvo isprobavanje nikada nije kasno. Osim toga kako tržnice trenutno obiluju mladom mrkvom pravo je vrijeme da je isprobate u ovoj kombinaciji. Donosimo vam recept za kolač od mrkve koji ujedinjuje poriv za slatkim i zdravim i za čiju pripremu je potrebno manje od jednog sata

Sastojci za kolač od mrkve:
1/2 kg mrkve
250 g maslaca ili šolja ulja
250 g šećera ( po želji i manje)
4 jaja
250 g brašna
1 prašak za pecivo
1-2 šoljice prženih i grubo sjeckanih oraha ili lješnjaka
2 kašikice marmelade od šumskog voća ( ili po želji važno da je kiselkastog okusa)

Čokoladna glazura: 
- 1 dcl slatkog vrhnja
- 2 velike kašike nutelle
- 100 g bijele čokolade

Priprema:
1. Uključiti pećnicu na 180 stupnjeva i naribati 1/2 kg mrkve.
2. Miksajte maslac i šećer, a zatim postepeno dodajte jedno po jedno jaje, 1/2 kg naribane mrkve i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
3. Na samom kraju umiješajte grubo sjeckane pržene orahe. Smjesu stavite u masnim papirom obloženu tepsiju i pecite oko 40 min.

Čokoladna glazura:
2 dcl slatkog vrhnja zagrijte do vrenja i u vruće umiješajte 2 velike kašike nutelle i 50 g bijele čokolade. Miješajte dok se čokolada ne otopi i sjedini s ostatkom smjese. 

Nakon što ste kolač od mrkve izvadili iz pećnice kratko sačekajte da se ohladi i premažite ga marmeladom, pa potom prelijte čokoladnom glazurom.

(Anesa Agović / zadovoljna.hr)


0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.