Paprike punjene mesom, suhim grožđem i bademima
Ovaj neobični spoj morate probati...
Potrebno:
Začin za paprike
50 g suhog grožđa
40 g oguljenih badema
400 g mljevene teletine
100 g riže
origano
200 g sjeckanog paradajza
100 g mladog sira
100 ml maslinovog ulja
4–6 paprika
Priprema:
Sadržaj kesice začina za paprike pomiješajte sa 100 ml mlake vode i ostavite nekoliko minuta. Grožđe prelijte toplom vodom. Bademe propržite na 3 kašičice ulja.
Mljevenom mesu dodajte pripremljeni začin, rižu, ocijeđeno grožđe, propržene bademe zajedno s uljem, origano, sjeckani paradajz i dobro promiješajte. Na kraju umiješajte na kockice narezani sir.
Paprikama odrežite gornji dio sa peteljkama da dobijete poklopce, zatim im izvadite sjemenke. Pripremljenim nadjevom napunite paprike.
U tiganju zagrijte ulje i lagano propržite papriku, a zatim je stavite u nauljenu vatrostalnu posudu i prelijte ostatkom ulja. Paprike pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
(CDM/Alen Avdić)