10.10.2017. 11:30
0
‘Čarobni’ kolač od jabuka
Ovaj kolač bi se trebao zvati “Nevjerna Tonka” jer svi koji su ga radili po prvi puta nisu vjerovali da će uspjeti.

Sastojci

Gris 1 čaša
Brašno (oštro) 1 čaša
Šećer 1 čaša
Prašak za pecivo 1 paketić
Vanilin šećer 1 paketić
Jabuke po potrebi i želji
Cimet po želji
Margarin za kolače po potrebi

A kako i bi kada se radi o biskvitnom kolaču u kojega ne ide nikakva tekućina. Nema jogurta, vrhnja, mlijeka, jaja, ulja … stvarno ništa! Suhi sastojci i jabuke. To je to!

Tako je naša draga gospođa Rada dobila, isprobala i prenijela recept nama. A zatim smo i mi u nevjerici išli isprobati recept da vidimo hoće li stvarno uspjeti.

Koliko je kolač dobar, zapravo ne dobar već odličan, govori činjenica da smo ga odmah prvi tjedan pripremali 4 puta, od toga jedan dan čak 2 puta pošto je brzo nestala prva tura.

Osim nevjerojatnog suhog načina pripreme, ovdje se radi i o jednom brzom receptu gdje će vam najviše vremena oduzeti ribanje jabuka. Ako imate električni ribež cijeli kolač možete imati spreman za stavljanje u pećnicu unutar 5 minuta.

Iako kolač po fotografijama nije ništa posebno privlačan, iskreno vam preporučujem da mu date šansu i da uživate u ovoj brzoj i sočnoj poslastici s jabukama.

Jedino pripazite da vam se ne svidi previše i postane svakodnevni gost na vašem stolu :).

Ovakav recept možete vidjeti i na blogovima Moje Grne i Kuvaj za me u izvedbama Dragane i Vanje.

kolač bez jaja pita od jabuka brzi kolač recept

Recept
Predložene količine su ovdje isključivo informativno. Inače koju god veličinu čaše/šalice iskoristite biti će dobar recept. Samo pripazite da su omjeri namirnica raspoređeni u pravilnim trećinama.
U dublju posudu dodajte 1 čašu od 3 dcl brašna, istu čašu griza, te na kraju čašu šećera.
Dodajte i jedan paketić praška za pecivo i paketić vanilin šećera.
Sve suhe sastojke pomiješajte.
Dno protvana nauljite i posipajte brašnom da se kolač ne zalijepi, a zatim preko svega rukama posipajte suhu smjesu (griz, šećer i brašno).
Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno protvana.
Preko suhe smjese posipajte obilnu količinu ribanih jabuka (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta. A preko jabuka ponovno posipajte suhu smjesu dok ih u potpunosti ne prekrijete.
Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili vam stane sve u protvan.
Na kraju po kolaču naribajte margarin i stavite ga peći u pećnicu na 200 stupnjeva oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.