Iako nas od malih nogu uče da treba prati svu hranu prije jela ili kuhanja, nije uvijek tako. Pojedine namirnice je potrebno dobro oprati, dok se za neke to ne preporučuje.
Ove tri namirnice ne treba prati nikada:
1. Jaja
Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu.
2. Tjestenine
Vrhunski kuhari kažu da bi pranje tjestenine trebalo da bude protivzakonito jer se na taj način uklanja skrob koji je kasnije neophodan za dobro sjedinjavanje sosa sa tjesteninom. Kuhana tjestenina može da se stavi pod vodu jedino ako je predviđena za salate.
3. Pečurke
Pečurke dobro apsorbuju vodu, pa nije dobra ideja prati ih, ili ih potapati u vodu – izgubiće elastičnost i postati podložnije kvarenju.
Ako su baš prljave, brzinski ih provucite kroz vodu i brzo obrišite papirnim ubrusom. Inače, zemlja sa pečuraka se uklanja četkicom.
Ovih 5 namirnica bi trebalo uvijek prati:
1. Voće i povrće s jestivom korom
Iako je naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun, a namirnice dobro prebrišite papirnim ubrusom nakon pranja.
2. Voće i povrće s korom koja se ljušti
Iako ćete oljuštiti koru, bakterije će, dok držite namirnice u rukama, dospjeti na vašu kožu, s koje će preći na oguljeni dio koji jedete. Zato ih prije ljuštenja treba dobro oprati, pogotovo ako su u pitanju banane, mandarine, dinje…
3. Limenke i konzerve
Iako zvuči čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki i konzervi prije otvaranja i istresanja hrane ili pića iz njih. Kažu da na njima može da se nalazi mnogo bakterija koje nakon otvaranja mogu da dospiju na hranu koju jedemo.
4. Orašasti plodovi
Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne znate gdje su bili skladišteni tokom proizvodnje i transporta. Osim toga, pranjem se uklanja i fitinska kiselina koja ih održava svježim i štiti ih od parazita, a škodi ljudskom tijelu.
5. Suvo voće
Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, naročito ako nije pakovano već se prodaje u rinfuzu. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode, ili ga čak potopiti pod vodu na nekoliko sati, piše CDM.
(Alen Avdić)