1.11.2017. 22:15
0
Šta se dešava s našim organizmom kada popijemo Coca colu?
Neki je mrze, neki obožavaju, ali ipak svi je piju. Taj čarobni napitak koji nam mami osmijeh na lice u našem organizmu proizvodi različite procese, usljed kojih nam skaču šećer i pritisak, jetra radi ubrzano, stvaraju se masnoće, gubimo hranjive tvari iz organizma...ali i pored svega nabrojanog mi smo ipak sretni. Naučnici su nam pokušali objasniti zašto je to tako.

10 minuta: Nakon što smo popili čašu Coca cole naš organizam djeluje kao da smo unijeli 10 kašičica šećera, odnosno 100% preporučenog dnevnog unosa. Coca cola zero i Coca cola light ne sadrže šećer, ali zato imaju aspartam, koji je mnogo opasniji od šećera. Zbog fosfatnih kiselina i aroma u Coca coli organizam nas neće tjerati da povraćamo. Uzimanje fosfata u velikim količinama može utjecati na stvaranje kamenca i smanjenje koštane mase, te stvoriti probleme s bubrezima. Zbog pretjeranog unosa fosfata djeca gube koncentraciju i postaju hiperaktivna.

20 minuta: Inzulin u organizmu naglo skače, jer krv upija šećer. Jetra počinje da ubrzano radi tako što sav šećer pretvara u masnoće, odnosno salo.

40 minuta: Poslije 40 minuta sav kofein je apsorbovan u krv. Krvni pritisak raste, a zjenice se šire. Jetra i dalje ubacuje šećer u krvotok. Adenozinski receptori u mozgu su blokirani sprečavajući pospanost i osjećaj vrtoglavice.

45 minuta: Tijelo ubrzava produkciju dopamina stimulišući centre zadovoljstva u mozgu. Dopamin se još zove hormon euforije, koji se izlučuje i nakon djelovanja heroina.

60 minuta: Fosforna kiselina vezuje kalcijum, magnezijum i cink iz crijeva, ubrzavajući rad organizma. Fosforna kiselina je aktivni sastojak Coca cole čiji pH iznosi 2,8 i može da rastvori nokat u roku od 48 sati. Takodjer je jedan od glavnih uzročnika osteoporoze, pošto crpi kalcijum iz kostiju.

Kako vrijeme odmiče kofeinski diuretik počinje da djeluje i tjera nas na mokrenje. Osim vode putem mokraće izbacuju se kalcij, magnezij i cink koji su bili namijenjeni našim kostima.

Istekom sat vremena dešava se pad šećera, zbog čega postajemo razdražljivi i tromi. Organizam postaje žedan i mi ponovo unosimo Coca colu. To je začarani krug i kad jednom udjete teško ćete iz njega ponovo izaći.

(Merima Druškić)

Coca Cola
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.