20.9.2018. 13:46
0
Gdje baciti kuhinjsko ulje nakon upotrebe?
Jedna od najčešćih priprema hrane kod nas jeste prženje i to u prilično velikim količinama ulja. Većina nas se i ne pita šta uraditi sa korištenim uljem, već po navici to izlije ili u sudoper ili u wc šolju, potpuno nesvjesni činjenice da smo time učestvovali u velikom zagađivanju.
Naime, sa samo 100 ml ulja zagadi se skoro 100 000 litara vode?! To je otprilike količina vode koju čovjek potroši tokom jedne godine.

No, to možete promijeniti sa par jednostavnih radnji, koje vam neće oduzeti previše vremena. Iskoristite već upotrebljenu plastičnu flašu, i u nju odlažite iskorišteno ulje. Naravno, ulje sipajte u flašu tek pošto se u potpunosti ohladilo. Kada flašu napunite do vrha, dobro je zatvorite i odložite u smeće. Ukoliko nemate plastičnu flašu, jednokratno možete iskoristiti i plastičnu vrećicu, koju je na kraju potrebno dovoljno jako zavezati na krajevima, kako ulje ne bi iscurilo i odložiti u smeće. 

Morate priznati da sve pobrojano nije nimalo komplikovano, a neće vam oduzeti ni previše vremena. Sljedeći put kada krenete izliti ulje u sudoper, sjetite se da ste na taj način zagadili količinu vode koju ste mogli koristiti godinu dana!

Osim zagađenja, čovjek u svakodnevnim aktivnostima može biti vrlo i ozbiljan potrošač vode, a da često to ga nije ni svjestan. Tako, naprimjer, iz otvorene slavine isteče 10 - 17 l vode u slivnik svake minute dok je otvorena. Prilikom pranja zuba potroši se 40 - 60 l vode ako je slavina otvorena, na pranje suđa sa otvorenom slavinom u prosjeku se troši 120 l vode, brijanjem uz otvorenu slavinu troši se oko 40 - 80 l vode, a pranjem automobila uz pomoć crijeva za vodu može se potrošiti i do 600 l vode!!!
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.